Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Pavel kritizoval predvolebnú kampaň koalície Spolu aj niektoré Babišove výroky

Petr Pavel
Petr Pavel (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PRAHA - Kampaň robiaca z hnutia ANO zástancov ruských záujmov je podľa prezidenta Petra Pavla rovnako nefér a nebezpečná ako výroky predsedu ANO Andreja Babiša podnecujúce protiukrajinské nálady. Jedno ani druhé nezlepší politickú kultúru v Česku a nezvýši dôveru občanov v politikov. Prezident to dnes uviedol na sieti X.

archívne video

Pavel na Pražskom hrade privítal slovenskú prezidentku Čaputovú (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Koalícia Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) využila to, že si ANO nezaregistrovalo doménu s heslom svojej kampane do Európskeho parlamentu "Česko, pre teba všetko". Na web umiestnila obrázok s heslom zmeneným na "Rusko, pre teba všetko".

"Predvolebné výroky Andreja Babiša podnecujúce protiukrajinské nálady považujem za nevhodné, nefér a nebezpečné," uviedol dnes prezident. Kampaň Babišových oponentov, ktorá z neho a hnutia ANO robí zástancov ruských záujmov, je ale podľa hlavy štátu rovnako nefér a rovnako nebezpečná. "Jedno ani druhé politickú kultúru v našej krajine nezlepší a dôveru občanov v politikov nezvýši," napísal Pavol.

Bývalý premiér a predseda ANO Babiš nazval predsedu vlády Petra Fialu (ODS) kvôli kampani smiešnou, či skôr už len smutnou postavičkou. Premiér rozdeľuje spoločnosť ruskými maľovkami, vlajočkami a heslami, uviedol Babiš vo vyjadrení, ktoré má ČTK k dispozícii.

Fiala dnes odmietol, že by sa koalícia púšťala do antikampane. Umiestnenie grafiky je podľa neho poukazom na nebezpečenstvo, ktoré politika ANO prináša. Premiér tiež povedal, že koalícia Spolu sa nijako netají tým, že je autorom tohto spôsobu kampane. "Ak mám informácie z nášho volebného tímu, ANO urobilo tú neuveriteľnú chybu, že si nezaregistrovalo doménu s kľúčovým heslom kampane. Na to kolegovia, myslím, celkom dobre upozorňujú, "uviedol.

Európske voľby sa v Česku uskutočnia 7. a 8. júna

Európske voľby sa v Česku uskutočnia 7. a 8. júna, občania v nich vyberú 21 europoslancov. Hlasovania sa zúčastnia všetky parlamentné strany a hnutia, len Piráti a ANO kandidujú samostatne. Vládne ODS, KDU-ČSL a TOP 09 usilujú o hlasy voličov rovnako ako pri posledných parlamentných voľbách v koalícii Spolu, koalícii Starostovia a osobnosti pre Európu vytvorili hnutia STAN a SLK. Opozičná SPD zostavila spoločnú kandidátku s mimoparlamentnou Trikolorou.

Víťazstvo bude obhajovať ANO, ktoré pred piatimi rokmi obsadilo šesť kresiel. ODS obhajuje štyri mandáty, Piráti traja rovnako ako niekdajšia koalícia STAN a TOP 09. SPD a KDU-ČSL majú po dvoch europoslancov, komunisti jedného.

Viac o téme: ČeskoKampaňKoalíciaAndrej BabišPetr Pavel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu