Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Berlusconi obetiam: Berte to ako dovolenku!

Silvio Berlusconi (vpravo)
Silvio Berlusconi (vpravo)

RÍM – Taliansky premiér Silvio Berlusconi rozdáva v oblastiach postihnutých zemetraseniami pre neho tak príznačné rady. Hovorí ľuďom, ktorí stratili strechu nad hlavou a bývajú v Abruzzách v stanoch, aby to brali ako „dovolenku v kempingu“. Informovala nemecká televízna stanica n-tv.

Taliansky premiér dodržal slovo. Do oblastí, ktoré zdecimovalo v pondelok zemetrasenie, prichádza z Ríma skutočne každý deň. Starostlivo si tam buduje svoju štátnickú povesť. Ale trochu kontroverzným spôsobom, píše agentúra AFP.

Oblečený do tmavého, ale bez kravaty, sa premiér vydáva do stanových mestečiek, kde sa stretáva s ľuďmi, ktorých zemetrasenie pripravilo o strechu nad hlavou. „Návštevy sa menia na masovú záležitosť, premiér stíska ľuďom ruky, rozdáva rady, ponúka cukríky a tiež sľúbil, že si vypočuje cédečko, ktoré mu dal jeden bezdomovec," konštatujú noviny la Repubblica.

Premiér v Aquile vždy ubezpečí davy, ktoré sa ocitli bez domova, že ich nenechá bez pomoci. K rovnakým sľubom sa uchyľoval aj vlani počas krízy s neodvážanými odpadkami v južnom Neapole. Dva mesiace potom v meste operovalo niekoľko mimoriadnych vládnych zmocnencov, aby pomohli situáciu zlepšiť. No napätie okolo tejto záležitosti nikdy úplne nevyprchalo.

K najnovšej katastrofe pristupuje Berlusconi svojským spôsobom, ktorý opozičná ľavica označuje v tom lepšom prípade ako „nešikovnosť“, v tom horšom za „hanbu pre Taliansko“. V utorok Berlusconi vyzval v Aquile ľudí bez domova, aby si počas blížiacich sa Veľkonočných sviatkov „vyšli k moru“. Majú sa tam ubytovať v hoteloch, ktoré „zaplatíme my“, teda vláda, povedal premiér. Včera Berlusconi na tlačovej konferencii v Aquile zdôraznil, že „bez optimizmu sa ťažkosti nedajú prekonať“. Dodal, že už nespal 44 hodín.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu