Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Srbi budú môcť cestovať do únie bez víz

BRUSEL - Európska komisia na budúci týždeň navrhne zrušenie vízovej povinnosti pre občanov Srbska cestujúcich do krajín Európskej únie.

V stredu o tom informoval nemenovaný európsky diplomat, na ktorého sa odvoláva tlačová agentúra AFP. Srbsko bude podľa neho jedným zo štátov západného Balkánu, pre ktoré európsky komisár pre rozšírenie Olli Rehn a komisár pre spravodlivosť Jacques Barrot v utorok odporučia bezvízový styk. Ako dodal, Brusel vydá rovnaké odporúčanie pre Čiernu Horu, na zozname však nebude Bosna, zatiaľ čo rozhodnutie v prípade Albánska je neisté.

Podľa AFP je v otázke bezvízového styku za najlepšie pripravenú krajinu v regióne považované Macedónsko, ktoré splnilo kritériá EÚ pre bezpečnosť dokumentov, nelegálnu imigráciu, verejný poriadok, vonkajšie vzťahy a základné práva. Skopje je od roku 2005 oficiálnym kandidátom na členstvo v únii, zatiaľ však nebol stanovený termín začiatku predvstupových rokovaní.

Členovia EÚ už začiatkom minulého roka zmiernili vízový režim pre Srbsko. Víza teraz môžu lacnejšie a jednoduchšie získať srbskí študenti, športovci, novinári, ľudia navštevujúci rodinných príslušníkov alebo pracujúci pre zamestnávateľov v EÚ. Júnový prieskum ukázal, že až 82 percent Srbov považuje bezvízový styk s úniu za významnú otázku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu