Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Z väzenia ušiel únosca, ktorému hrozí doživotie

Margaret Hassanovú uniesli v roku 2004
Margaret Hassanovú uniesli v roku 2004 (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Iračan odsúdený vlani na doživotie za podiel na únose a vražde britskej humanitárnej pracovníčky ušiel a nedostavil sa k dnešnému súdnemu konaniu. Sudca mu chcel pri odvolacom konaní preukázať, že klamal, keď tvrdil, že bol v čase únosu Margaret Hasanovej v cudzine.

Hasanová bola vydatá za Iračana a v Iraku viedla humanitárnu organizáciu CARE. Unesená bola v októbri 2004 a o mesiac neskôr zavraždená. Pred smrťou sa objavila na videozázname, na ktorom prosila o pomoc. Jej únoscovia žiadali, aby vtedajší britský premiér Tony Blair z Iraku stiahol britských vojakov. Z 11 zadržaných podozrivých sa päť priznalo k únosu a zvyšní k podielu na ňom.

Architekt Alí Luft Džasar Ravi, u ktorého sa našlo niekoľko jej osobných vecí, tvrdí, že bol v čase únosu v cudzine. Súd mu dnes mal dokázať, že víza v jeho pase, ktorá mu mali poskytnúť alibi, sú falošné.

Únos Hasanovej vzbudil znepokojenie medzi zahraničnými humanitárnymi organizáciami a CARE po ňom svoju kanceláriu uzavrela.

Sudca sa dnes dozvedel od väzenskej služby, že Ravi je oficiálne nezvestný, ale neoficiálne je považovaný za utečenca. Podarilo sa mu to údajne pri niekoľkých prepravách, ale strážcovia netušia kedy presne. Pôvodne bol uväznený v zariadení v bagdadskej Karráde, potom bol prevezený do irackého Kurdistanu. Z neho do Tádž, ktoré je severne od metropoly, a nakoniec späť do Bagdadu.

Pri poslednom prevoze bol Ravi vo väčšej skupine. Sedem väzňov sa pri ňom udusilo a 15 ďalších muselo byť hospitalizovaných. Medzi nimi bol Ravi. "V tej dobe zrejme utiekol," povedal sudca.

Niekoľko osôb prítomných dnes na súde sa začudovalo nad tým, že štát nemá prehľad o svojich väzňoch. Ďalší súd v Ravího prípade bol stanovený na 29. júl.

Ravi tvrdí, že s únoscami nemá nič spoločné a že sa priznal pod ťarchou mučenia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu