Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Horehronský chovateľ hadov popiera vedecké teórie

Veľhad kráľovský
Veľhad kráľovský

Senzácia na hranici vedeckého zázraku. Aj tak by sa dala nazvať udalosť, ktorá sa stala u chovateľa hadov Jozefa Cesnaka v Bacúchu. Jeho samica veľhada kráľovského mala o dva týždne po prvýkrát porodiť. Živorodý druh plaza však náhle ochorel a vzápätí uhynul. Chovateľ vybral embryá z tela matky a tie v inkubátore v maternicovej blane prežili už jeden celý deň.

„Podľa odbornej literatúry zabezpečuje samica vo svojom tele mláďatám okrem iného aj výmenu plynov a zásobuje ich kyslíkom. Ak mláďatá prežijú, táto teória definitívne padne,“ vysvetlil pre portál Horehronec.sk chovateľ Jozef Cesnak. Podľa jeho teórie je to všetko trochu ináč: „Veľa plazov kladie kožovité vajcia, ktoré samica aj zvykne strážiť. Podľa mňa ide aj v tomto prípade o vajcia, kde majú mláďatá všetko potrebné, akurát pre matku je vyrovnávanie teploty a starostlivosť jednoduchšia, kým sú mláďatá v jej tele.“

Veterinári, špecialisti na plazy, zostávajú zatiaľ vo vyjadreniach opatrní. So záujmom sledujú, ako dlho mláďatá prežijú. Až po podrobnom preskúmaní prípadu potvrdia, alebo vyvrátia teóriu o vývoji veľhada kráľovského.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu