Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slovak Telekomu klesol zisk

BRATISLAVA - Čistý zisk telekomunikačnej skupiny Slovak Telekom, ktorá zahŕňa aj mobilného operátora T-Mobile, sa za prvé tri štvrťroky tohto roka prepadol medziročne o 12,8 percenta na 2,26 miliardy Sk.

Výnosy skupiny naopak stúpli o 4,1 percenta na 22,57 miliardy korún. Pozitívny vplyv na výsledky mala hlavne mobilná komunikácia, pevné linky zaznamenali pokles. Vyplýva to z konsolidovaných údajov, ktoré dnes zverejnil Slovak Telekom.

Telekom pokles zisku nekomentoval, s rastom výnosov je naopak spokojný. Naďalej sa chce zameriavať na rozširovanie pokrytia rýchlym internetom, a to v mobilnej aj v pevnej komunikácii.

"Dvojciferný rast výnosov v mobilnej komunikácii nám umožňuje investovať časť ziskov na stabilizáciu zákazníckej bázy a zároveň pokračovať v pokrývaní územia širokopásmovým mobilným internetom. Podobnú stratégiu máme aj v oblasti pevnej siete," uviedol v tlačovej správe predseda predstavenstva a prezident spoločnosti Miroslav Majoroš.

Výnosy Telekomu z pevných liniek od januára do septembra medziročne klesli o 1,1 percenta na 11,83 miliardy korún. Spôsobili to najmä nižšie výnosy z hlasových služieb v pevnej sieti, ktoré nevyvážil rast výnosov služieb veľkoobchodu a výnosov z internetu. Hlavným dôvodom poklesu bolo zníženie počtu liniek a zlacnenie telekomunikačných služieb. Na konci 3. štvrťroka spoločnosť evidovala 1,3 milióna pevných liniek, čo predstavuje medziročný pokles o 2,3 percenta.

T-Mobile Slovensko zvýšil za prvých deväť mesiacov výnosy o 10,4 percenta na 11,78 miliardy korún. Hlavný podiel na raste mali výnosy z mobilných služieb, ktoré stúpli o 11,3 percenta na 11,1 miliardy Sk. Lepšie výsledky podľa spoločnosti podporil rast počtu zákazníkov medziročne o deväť percent na 2,1 milióna klientov.

Väčší mobilný operátor Orange Slovensko, ktorý je zároveň hlavným konkurentom Slovak Telekomu, zatiaľ výsledky nezverejnil. Tretiu licenciu na poskytovanie mobilných služieb tento rok získala španielska Telefónica O2. Komerčné služby chce začať poskytovať začiatkom budúceho roka. Skupina Slovak Telekom za tri štvrťroky investovala 3,83 miliardy Sk, čo predstavuje medziročný nárast o dve percentá. Viac investoval hlavne mobilný operátor, a to do rozširovania pokrytia rýchleho mobilného internetu a siete UMTS.

Skupinu Slovak Telekom tvorí okrem materskej firmy Slovak Telekom a mobilného operátora T-Mobile Slovensko aj ďalších sedem spoločností.

Slovak Telekom je členom nemeckej skupiny Deutsche Telekom, ktorá ovláda 51 percent akcií spoločnosti. Zvyšný podiel kontrolujú ministerstvo dopravy a Fond národného majetku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu