Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Chybné eurokalkulačky reklamovali stovky ľudí

(Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Chybné eurokalkulačky reklamovali na infolinke o eure stovky ľudí. Niektoré ukazovali nesprávny výmenný kurz, ktorým sa prepočítavajú koruny na eurá, iné nefungovali vôbec.

Dnes to uviedol šéf pracovného výboru Národnej banky Slovenska pre komunikáciu zavedenia eura Martin Šuster.

Distribúcia obálok s kalkulačkami, ktoré majú nastavený konverzný kurz, sa skončila minulý týždeň. Zásielka, ktorá je súčasťou vládnej informačnej kampane, bola určená pre každú domácnosť a obyvateľom má uľahčiť prechod na novú menu euro od začiatku budúceho roka.

"Podľa informácií, čo máme z infolinky, sa na eurokalkulačky sťažovalo medzi jeden a dvomi tisícmi ľudí," poznamenal Šuster, podľa ktorého je to z takmer dvoch miliónov dodaných kalkulačiek "výborný výsledok".

Šuster zatiaľ nevedel spresniť, koľko ľudí aj pokazenú eurokalkulačku naozaj zaslalo. Pri reklamácii musia ľudia uhradiť poštovné a nová kalkulačka im bude bezplatne zaslaná na uvedenú adresu obratom. Medzi najčastejšie reklamované chyby patrilo okrem poruchy displeja aj to, že eurokalkulačka neuvádza nastavený konverzný kurz. Niektoré sa zas nedali vôbec zapnúť, dodal Šuster. 

S roznáškou obálok, ktoré okrem eurokalkulačky obsahovali aj informačnú brožúru a leták, sa začalo pred dvoma týždňami. Ako prvé dostali zásielku domácnosti na východe Slovenska, ako posledné obyvatelia Bratislavy.

Výroba, objednanie, ako aj doprava zásielok podľa skorších informácií stála približne 54 miliónov korún (1,8 milióna eur).

Domácnosti začiatkom decembra čaká aj ďalšia poštová zásielka, ktorá bude obsahovať materiál o eurových bankovkách a minciach. Informácie sa zamerajú na podobu peňazí a ich ochranných prvkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu