Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Armáda predáva miliónové majetky aj tankodróm!

ilustračné foto
ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA - Ministerstvo obrany sa zbavuje prebytočného majetku za takmer 17 miliónov eur.

Na predaj ponúka budovy a pozemky pri Malackách, Poprade, ale aj kasárne na Devínskej Kobyle v Bratislave či tankodróm pri Martine. Vyplýva to informácií zverejnených na internetovej stránke ministerstva.

Najviac peňazí očakáva ministerstvo za predaj kasární v Poprade. Štyri hektáre pozemkov s garážami, skladmi pohonných hmôt a ďalšími budovami ponúka podľa zverejnenej výzvy za 4,76 milióna eur. O niečo menej, 4,66 milióna eur, chce ministerstvo za viac ako 40-hektárový tankodróm v Martine. Podľa hovorcu armády Milana Vangu tankové cvičisko vojakom chýbať nebude. Pre výcvik im vraj stačí vojenský výcvikový priestor na Lešti.

Prebytočný majetok ministerstvo ponúklo na predaj po tom, čo ho nechceli žiadne štátne príspevkové a rozpočtové organizácie. V minulosti muselo ministerstvo ponúknuť nehnuteľnosti najskôr aj obciam a VÚC, táto povinnosť však zo zákona po novelizácii od konca roku 2008 vypadla.

Ministerstvo obrany sa prebytočného majetku po znížení počtu vojakov a profesionalizácii armády zbavovalo už aj v minulosti. Zvolenské kasárne napríklad získala miestna samospráva, ktorá ich chce prestavať na obytné budov, v Nitre by mali bývalé kasárne pod Zoborom slúžiť aj ako múzeum Archeologického ústavu SAV a bývalú tankovú cestu pri Martine plánuje mesto a okolité obce využiť ako cyklotrasu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu