Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Týrané ženy: Všetci čakajú, až kým sa nestane tragédia

Nora G. z Nitry: Exmanžel jú chcel zabiť, pokus o vraždu mu, našťastie, nevyšiel. Zobraziť galériu (2)
Nora G. z Nitry: Exmanžel jú chcel zabiť, pokus o vraždu mu, našťastie, nevyšiel.

NITRA - Nora G. (39) z Nitry je zúfalá. Bojí sa nielen o svoj život, ale aj život svojich dospievajúcich synov a rodiny. Pred dvanástimi rokmi, keď po dlhom neznesiteľnom týraní a fyzickom utrpení požiadala o rozvod, prišla skoro o život. Ozbrojený manžel Mário (41) ju prepadol na benzínovej pumpe a prestrelil jej hlavu. Akoby zázrakom Nora G. útok prežila. Teraz sa jej manžel vrátil z väzenia, a opäť nastalo peklo...

Mária G. súd odsúdil za pokus o vraždu na osem rokov. „Z väzenia nám vypisoval listy, v ktorých sa vyhrážal, že nám to spočíta,“ hovorí Nora. Vyhrážky spoza mreží boli dôvodom, prečo exmanželovi predĺžili trest o jeden rok. „Za dobré správanie ho však prepustili v roku 2002, no vzápätí znova dostal dva a pol roka za vydieranie. Vyhrážal sa mojej rodine a priateľovi,“ hovorí. Mário G. sa ocitol na slobode vo februári tohto roku. „Opäť nastalo peklo, sleduje nás, vyhráža sa nám. Mojej matke povedal, že on už do basy nepôjde, ale budeme plakať do konca života,“ s obavami z nasledujúcich dní hovorí Nora. „Strpčuje nám život, synovia sa boja vychádzať z bytu. Požiadala som preto súd o predbežné opatrenie, aby sa k nám nemohol priblížiť a žalobu na ochranu osobnosti. Ani po mesiaci som nedostala žiadne rozhodnutie. Keďže nás neustále vyhľadáva a vyhráža sa, podala som na neho aj trestné oznámenie. Polícia ho začala stíhať za vydieranie, dokonca ho zadržali a umiestnili v cele predbežného zadržania,“ hovorí nešťastná žena. Prokurátor však podľa Nory G. nepodal návrh na vzatie do väzby, a tak je stíhaný na slobode. „Mám obrovský strach, exmanžel nemá čo stratiť a je schopný všetkého. Som obeť, ale štát zo mňa urobil štvanca, ktorý sa musí skrývať pred kriminálnikom. Je to vôbec možné?“ pýta sa pani Nora. Včera krátko po poludní musela matka dvoch detí opäť volať políciu. „Znova chodí okolo domu a sleduje nás,“ povedala nešťastná žena. Keď hliadka dorazila na miesto, muža tam už nenašla. Podľa hovorcu nitrianskej krajskej polície Miloša Fábryho, ak by ho tam aj našli, nemohli by urobiť nič, pretože sa ničoho nedopustil.

Súd prepustil z väzby muža, ktorý je obvinený z týrania
BANSKÁ BYSTRICA - Aj ďalšia žena sa bojí o svoj život. Darina K. prežíva peklo na zemi. Jej bývalého manžela, ktorý sa ju vlani pokúsil zavraždiť, prepustili pred pár dňami z vyšetrovacej väzby. Žena, ktorá sa stará o neplnoletú dcéru, sa obáva toho najhoršieho.
 
Týrané ženy: Všetci čakajú,
Zobraziť galériu (2)
Darina dostala prvú facku od svojho manžela iba 2 mesiace po svadbe. Odvtedy bolo podľa nej všetko ako zlý zen. „Bol hrozne žiarlivý a rád si aj vypil. Netýral a nebil len mňa, ale aj naše deti. Celé tie roky utrpenia vyvrcholili vlani,“ spomína so slzami v očiach Darina, podľa ktorej sa ju žiarlivý despota pokúsil najskôr uškrtiť. „Zamkli sme sa pred ním v byte, lebo nás opäť bil. On si však išiel do auta po pištoľ. Najskôr sa pokúsil dvere vykopnúť a potom do nich začal strieľať. Našťastie potom zasiahla polícia. A teraz ho pustili na slobodu,“ hovorí trasľavým hlasom žena, ktorá si myslí, že jej manžel sa príde za všetko pomstiť a je schopný všetkého. Darina i jej dcéra majú zo všetkého neopísateľný strach. Preto opustili svoj byt a schovávajú sa u svojich známych. „Muž čelí obvineniu z trestného činu týrania blízkej a zverenej osoby a takisto z nedovoleného ozbrojovania. Hrozí mu trest 2 až 8 rokov väzenia,“ povedala banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová, podľa ktorej o prepustenie z väzby požiadal obvinený a súd jeho žiadosti vyhovel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu