Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ján Slota: Tri kraje by stačili

Slota chce znížiť počet samosprávnych krajov
Slota chce znížiť počet samosprávnych krajov

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) predloží už tento rok návrhy zákonov, ktorými by sa počet vyšších územných celkov (VÚC) zredukoval na päť respektíve tri a nanovo by sa upravovalo ich postavenie a zloženie. Na dnešnej tlačovej besede strany o tom informoval jej predseda Ján Slota.

Návrhy zákonov podľa Slotu upravia počet VÚC, ich kompetencie, zloženie, voľby krajského parlamentu a predsedu VÚC. Kraje by podľa návrhu mali byť tri, respektíve päť, pri osobitnom postavení Bratislavy a Košíc.

Slota návrh odôvodnil nekompatibilnosťou našich VÚC so štandardnou veľkosťou regiónov v Európskej únii, rastúcou byrokraciou i odtrhnutosťou od občana, čo podľa neho dokazuje aj nízka volebná účasť vo voľbách krajských samospráv.

"Tá ich veľkohubo vyhlasovaná prepojenosť na obyvateľstvo je skutočne fikcia, pretože VÚC doslova a do písmena kopírujú terajšie krajské úrady a fakt, že sú volení priamo, veľmi málo zaváži v tom, či sú bližšie k obyvateľom alebo nie," povedal Slota s tým, že je to len ďalšia byrokracia. Slota preto navrhne, aby sa krajské parlamenty skladali zo starostov a primátorov obcí a miest kraja a zo svojho stredu volili rotujúceho predsedu, každý rok z iného regiónu kraja.

"Obyvatelia kraja by mali pocit, že sú bližšie k tej samospráve, o ktorej tak rozprávajú naši páni župani," dodal Slota, poukazujúc na aktuálne požiadavky predsedov samosprávnych krajov vytvárať na každom VÚC implementačné skupiny na získavanie eurofondov a tým zvýšiť počet úradníkov o ďalších 300. "Je to cesta späť. Ak hovoríme v koalícii o znižovaní byrokracie, tak je to ťažko obhájiteľné," povedal Slota.

Podpredsedníčka SNS Anna Belousovová doplnila, že väčšie VÚC budú pre Slovensko výhodnejšie, lebo budú silnejšie a prostriedky usporené na administratíve sa môžu využiť v sociálnych programoch. Poukázala tiež na príklad z Poľska, kde takisto pristúpili k zlučovaniu vojvodstiev.

Slota si myslí, že pohľad SNS na redukciu VÚC nie je cudzí ani koaličným partnerom. "Pripravíme to tak, aby po skončení tohto volebného obdobia už pri nasledujúcich voľbách do VÚC to bolo nové nastavenie," povedal Slota. "Pseudošpecialisti na VÚC, ktorí vyblúznili číslo 16 a odvolávali sa na nejaké historické korene a pramene, majú zásadný nedostatok v tom, že v tom 19. storočí sa ľudia pohybovali predovšetkým konskými povozmi," reagoval Slota na niektoré návrhy zriadiť na Slovensku 16 VÚC s tým, že vtedy to pre pomalšie premiestňovanie malo opodstatnenie. V dnešnej dobe, keď sú vzdialenosti podstatne rýchlejšie prekonateľné, by sa to podľa Slotu dalo obhájiť len v prípade návratu k spomínaným povozom. "Keď ja mám pod zadkom 560 koní, tak sa asi nebudem premávať 15-kilometrovou rýchlosťou do krajského mesta, to je blúznenie chorých ľudí," dodal Slota.

Ak tri kraje, tak Murgaš chce sídlo jedného v Bystrici

Banskobystrický župan Milan Murgaš nevidí problém v myšlienke znížiť počet samosprávnych krajov, ktorú dnes prezentoval Ján Slota. "Model troch krajov je však akceptovateľný len v tom prípade, ak by sídlom jedného z nich bola Banská Bystrica," uviedol Murgaš. Banskobystrický župan sa ani v čase pred svojím zvolením netajil názorom, že osem samosprávnych krajov je na Slovensko priveľa a že takéto kraje sú z hľadiska európskych regiónov primalé.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu