Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Tepelná elektráreň v Trebišove: Napätie sa zvyšuje!

Zasadačka Mestského úradu v Trebišove praskala vo švíkoch. Zobraziť galériu (2)
Zasadačka Mestského úradu v Trebišove praskala vo švíkoch.

TREBIŠOV - Problémy okolo výstavby tepelnej elektrárne sa vyhrocujú. V Trebišove to doslova iskrí, a dokonca sa schyľuje až k referendu! Aj takýto návrh totiž padol v napätej atmosfére prvého verejného zhromaždenia, na ktorom búrlivo diskutovalo až šesťsto Trebišovčanov so zástupcami investora i posudzovateľov projektu. Drvivá väčšina ľudí zo Zemplína totiž elektráreň neďaleko centra mesta nechce.

„Nebudeme rozhodovať pod tlakom. No vezmeme do úvahy názory voličov, nie som ani proti referendu,“ uviedol na záver emotívneho stretnutia ohľadom pripravovanej výstavby elektrárne priamo v meste primátor Trebišova Vladimír Anďal. „Sme proti elektrárni, ktorá bude mať negatívny vplyv na životné prostredie aj zdravie ľudí. Zvýšia sa prašnosť i hlučnosť a je až zarážajúce, že sa nehľadá vhodné miesto mimo obytnej zóny, ale prednosť dostali pozemky v jej tesnom susedstve,“ povedal Gejza Gore z petičného výboru proti elektrárni. Celkovo sa takto vyjadrilo už vyše 8-tisíc Trebišovčanov.

Boja sa aj priemyselnej havárie, keďže na mieste, kde by mala elektráreň stáť, sa nachádzajú obrovské zásobníky pohonných hmôt. Hlavný projektant elektrárne Pavel Mráz však všetky obavy odmieta: „Treba sa viac riadiť rozumom a menej emóciami. Ľudí z okolia chápem, ale je málo lokalít, kde by sa dali realizovať také veľké investície.“ Viera Húsková z ministerstva životného prostredia vysvetlila, že stanovisko k elektrárni vydajú až po predložení všetkých odborných posudkov. „Zoberieme do úvahy aj pripomienky občanov. Až potom je na ťahu mesto s územným konaním.“

Zámer investora

Československá energetická spoločnosť plánuje v trebišovskej priemyselnej zóne bývalého cukrovaru vystavať takmer za 38 miliárd korún tepelnú elektráreň (TP) s výkonom 885 MW. S prácami by sa malo začať o rok a spustenie dvoch uhoľných blokov plánujú v roku 2011. Využiť chcú moderné technológie spaľovania čierneho uhlia a vďaka filtrom minimalizovať emisie. Pracovné miesta má získať 350 zamestnancov a počas výstavby až 1 500.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu