Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Leto nám znepríjemnia búrky

Dáždniky a pršiplášte by obyvatelia a návštevníci Slovenska do skríň zatiaľ odkladať nemali
Dáždniky a pršiplášte by obyvatelia a návštevníci Slovenska do skríň zatiaľ odkladať nemali

ŽILINA - Dáždniky a pršiplášte by obyvatelia a návštevníci Slovenska do skríň zatiaľ odkladať nemali. S búrkami je totiž podľa predpovedí meteorológa potrebné počítať takmer do konca júla, premenlivé počasie by malo ustúpiť v auguste a septembri. Napriek daždivejším dňom však nehrozí, že budú priaznivci teplého počasia drkotať zubami od zimy.

Meteorológ Peter Jurčovič očakáva, že denné teploty v júli sa môžu vyšplhať až k 30 stupňom Celzia. Budúci mesiac by túto hranicu mali výrazne prekonať. Prekvapením podľa nich nebude, ak sa podarí pokoriť viac než päťdesiatročný rekord z Komárna, kde počas leta namerali až 39,8 stupňa Celzia.

"Vidím toto leto celkom optimisticky. Júl bude teplý, aj keď dosť bohatý na zrážky. Treba si však uvedomiť, že júl je u nás mesiac s najväčším počtom zrážok. August a pravdepodobne aj september budú asi nadpriemerne teplé. Až potom sa to začne kaziť. Babie leto bude asi trošku kratšie, maximálne bude trvať do polovice októbra," povedal ČTK Jurčovič.

Naznačil, že júlové počasie bude trochu ako na hojdačke. Tento víkend by malo prevládať príjemné letné počasie, ktoré však začiatkom budúceho týždňa vystriedajú búrky. Koncom týždňa by sa však mohlo znovu vyčasiť. Výraznejší zlom k peknému počasiu by podľa meteorológa mohol nastať po 20. júli. Slnečné dni by sa potom mali udržať po väčšinu augusta, i keď ich občas môže prerušiť búrka. "To je ale tak, že studený front príde, urobí búrky a na druhý deň je zasa pekne. Nevidel by som to ako nejaké výrazné zhoršenie počasia. Akurát, že naprší do záhrady, čo každý len privíta," dodal Jurčovič.

Upozornil, že počasie sa zvykne pokaziť okolo 22. až 24. augusta. Niekedy tento termín dokonca znamená definitívny koniec leta. Tento rok to však pravdepodobne platiť nebude a po prechodnom zhoršení počasia bude záver augusta i september opäť veľmi príjemný. "Ak teplo vydrží aj v septembri, tak to bude rok mimoriadne horúceho počasia. Všetky mesiace od minulého septembra sú totiž teplotne nadpriemerné. To si nepamätá žiadny meteorológ nielen u nás, ale ani v Európe," upozornil Jurčovič.

Podľa neho nie je nič nezvyčajné, že v uplynulých dňoch napadla na hrebeňoch Vysokých Tatier tenká vrstva snehu. Sneh vo výškach od 2200 do 2600 metrov nad morom považuje za normálny jav aj v lete. Ďalšiu nádielku možno podľa Jurčoviča v Tatrách pokojne očakávať i v auguste.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu