Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

AKTUÁLNE Ruský Gazprom žaluje slovenskú spoločnosť ZSE!

(Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom na ruskom súde zažalovala tri stredoeurópske podniky, vrátane slovenskej energetickej firmy Západoslovenská energetika (ZSE) a českého podnilku ČEZ. Vyplýva zo súdnych spisov, o ktorých v piatok informovala agentúra TASS.

Žaloby voči českej a slovenskej firme a rakúskej OMV Gazprom podal vo štvrtok. Ďalšie podrobnosti k prípadu neboli známe. Situácia okolo obchodu s plynom sa skomplikovala, keď ruské vojská vo februári 2022 vpadli na Ukrajinu a Európska únia v odvete prijala sériu protiruských sankcií.

ČEZ vlani vo februári začal proti Gazpromu arbitrážne konanie z dôvodu krátenia dohodnutých dodávok plynu, od ruského giganta žiada náhradu škody za viac ako miliardu korún.

Gazprom a niektoré ďalšie ruské spoločnosti sa tieto súdne spory snažia presunúť z medzinárodných arbitráží do Ruska, píše agentúra Reuters. Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má monopol na vývoz tejto strategicky dôležitej suroviny z Ruska prostredníctvom siete plynovodov. Kontrolu nad firmou má Kremeľ.

Viac o téme: GazpromZSEZápadoslovenská energetika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu