Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Infekcia v levickej nemocnici: Simonke je už lepšie, Kerim bojuje o život

Stav Simonky Markovej (9) sa v banskobystrickej detskej nemocnici pomaly zlepšuje, stále je však vážny. Zobraziť galériu (2)
Stav Simonky Markovej (9) sa v banskobystrickej detskej nemocnici pomaly zlepšuje, stále je však vážny. (Zdroj: Nový Čas)

LEVICE/BANSKÁ BYSTRICA - Lekári odhalili baktériu, ktorou sa infikovali tri deti v levickej nemocnici! Je to klebsiela, ktorá sa do ich organizmu dostala prostredníctvom kontaminovanej ampulky anestetika. Deti ležia v banskobystrickej nemocnici. Kerim Yavuz (14) je stále v ohrození života, stav Simonky Markovej (9) a Tomáša (11) sa pomaly zlepšuje. Toho už dokonca previezli na detské oddelenie.

Všetky deti sa v levickej nemocnici nakazili z jednej ampulky anestetika, ktoré bolo infikované baktériou klebsiela. Vo veľmi vážnom stave ich potom previezli do banskobystrickej nemocnice, kde ležia na oddelení intenzívnej medicíny. „Naša liečba je presne cielená, pretože už poznáme baktériu, ktorou sa nakazili,“ informovala primárka oddelenia Jana Gulasová.

„Myslím si, že jednoznačne pochybila levická nemocnica,“ hovorí jedna z mamičiek Ingrid Marková. U jej dcéry Simonky sa nákaza začala prejavovať po banálnej operácii, pri ktorej jej vyberali zo zlomenej ruky kliny. „Veľmi sa už tešila domov, teraz len spí a nevieme, čo s ňou bude,“ plače nešťastná matka. Podľa primárky sa stav malej pacientky pomaly zlepšuje. Najhoršie je na tom Kerim Yavuz (14), za ktorého dýcha respirátor a stále je v ohrození života. „U všetkých troch detí ide o vážny stav,“ dodala Gulasová.

Čo je klebsiela

Baktéria klebsiela sa celkom bežne vyskytuje vo vode či v pôde a môže sa vyskytovať aj v tráviacom a dýchacom ústrojenstve človeka a zvierat. Je častým sprievodcom špecifických infekcií, ktoré sa vyskytujú a prenášajú v nemocniciach, častejšie u oslabených pacientov. Spôsobuje zápaly pľúc a ich komplikácie. Lieči sa špecifickými antibiotikami.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu