Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Žena z Richnavy: Sterilizovali ma bez môjho vedomia!

Matku dvoch detí sterilizovali, keď mala sedemnásť rokov. Zobraziť galériu (3)
Matku dvoch detí sterilizovali, keď mala sedemnásť rokov. (Zdroj: Nový Čas)

KROMPACHY - Protichodná a najmä nekonečná kauza sterilizácií Rómok na východe je stále otvorená. Jedna z nich žije aj v osade v Richnave pri Krompachoch. Matku dvoch detí (24) mali po druhom pôrode v nemocnici sterilizovať ako neplnoletú a navyše bez jej vedomia. S jej tvrdením však nesúhlasia lekári.

„Prinútili ma čosi podpísať, no vôbec som nevedela, o čo ide. Až neskôr mi došlo, čo sa vlastne stalo. Navyše som vtedy mala iba 17 rokov a všetko sa udialo bez vedomia mojich rodičov,“ tvrdí s odstupom rokov matka dvoch dcér (9, 7). Ako dodala, chcela mať päť-šesť detí, no ďalšie už mať nemôže. K sterilizácii podľa nej došlo v krompašskej nemocnici. Jej svokra tvrdí, že išlo o hanebný a násilný čin. Podľa nej podobných prípadov z obdobia okolo roku 2000 bolo len u nich v osade viac, no iba tri proti vlastnej vôli sterilizované ženy sa obrátili aj na súd. Teraz žiadajú dokopy 5-miliónové odškodné. Kauza údajne až vyše stovky nezákonných sterilizácií Rómok na východe sa dostala na pretras Ústavného súdu. Ten nariadil, aby sa pre porušenie práv sťažovateliek v ich súkromnom živote krajská prokuratúra týmito prípadmi zaoberala nanovo. Konečný verdikt však stále nepadol.

Riaditeľ krompašskej nemocnice Miroslav Kraus potvrdil, že k sterilizáciám došlo: „Bol to nor málny zdravotný výkon ako všade inde na Slovensku. Aj napriek pochybnostiam údajne poškodených žien sa to však udialo v súlade so zákonom. Teda nie bez ich vedomia a súhlasu!“ Bývalý krajský odborník na gynekológiu Štefan Lukačín potvrdil, že v súvislosti s novou legislatívou je pri sterilizáciách už potrebný aj tzv. informovaný súhlas o možných rizikách. „V danom období však k nezákonným sterilizáciám nedochádzalo, k čomu dospelo aj policajné vyšetrovanie,“ dodal Lukačín.

ŠTÚDIA O STERILIZÁCIÁCH

Štúdia Telo i duša o násilných sterilizáciách a útokoch na slobodu Rómov na Slovensku zadokumentovala až 110 prípadov rómskych žien. Tie mali byť násilne a nedobrovoľne sterilizované v zdravotníckych zariadeniach na východnom Slovensku. Správa je založená na rozhovoroch so ženami, pôrodníkmi, gynekológmi, zdravotníckym personálom a vládnymi predstaviteľmi v roku 2002.

AKO TO BOLO

„Pred pritvrdením zákona, do čoho časovo spadajú aj tieto údajné nezákonné sterilizácie, o sterilizácii rozhodovala komisia odborníkov. Ak však zdravotný stav ohrozoval život ženy, zákrok mohol gynekológ vykonať aj z vlastného rozhodnutia. Vyžadoval iba jej súhlas,“ povedal Štefan Lukačín.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu