Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Galbavý: Fico odhalil zámer vlády ovládnuť verejnoprávne médiá

Tomáš Galbavý
Tomáš Galbavý

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico naplno odhalil zámer súčasnej vládnej koalície ovládnuť verejnoprávne médiá, uvádza sa v stanovisko poslanca SDKÚ-DS a člena parlamentného výboru pre kultúru a médiá Tomáša Galbavého.

Dnešná dohoda koaličných strán o obsadzovaní miest v Rade Slovenskej televízie (STV) a Rozhlasovej rade a "nepokryté konštatovanie, že tí členova rád, ktorí budú zvolení v marci, budú reprezentovať názory koaličných strán znamená, že sa otvorí cesta k zvoleniu nového vedenia obidvoch verejnoprávnych médií". - Tvrdí Galbavý a dodáva, že by nepochybne aj toto nové vedenie reprezentovalo záujmy koalície. "Potvrdilo sa to, na čo opozícia upozorňovala dávnejšie: že vládne politické strany sa vracajú k mediálnej praxi, známej z rokov 1995 až 1998."

"Pretože sa premiér netají zámerom pretvoriť STV a SRo na médiá, poskytujúce služby vládnej koalícii," Galbavý ho vyzýva, aby adekvátne tomuto zámeru ministerstvo kultúry upravilo aj model financovania týchto médií a vláda stiahla z parlamentu návrh zákona, ktorý má nahradiť súčasný koncesionársky zákon. Verejnoprávne médiá majú zo zákona povinnosť byť nestranné a objektívne, pripomína poslanec opozičnej SDKÚ-DS. Upozorňuje, že rozhlas a televízia, ktoré reprezentujú názory práve vládnucej politickej moci strácajú nezávislosť a tým aj schopnosť poskytovať služby celej verejnosti. "Preto je nehorázne súčasne presadzovať model, ktorý núti všetkých občanov, aby túto službu financovali," dodáva Tomáš Galbavý.

Vládne strany sa dnes dohodli na obsadení miest v radách verejnoprávnej televízie a rozhlasu. Nových členov bude voliť parlament v marci. Premiér Robert Fico po rokovaní koaličnej rady netajil, že cez členov rád chcú mať v STV a SRo vplyv. "Máme samozrejme záujem, aby tam boli zvolení ľudia, ktorí budú reprezentovať naše názory," povedal premiér v spoločnosti predsedov ĽS-HZDS a SNS Vladimíra Mečiara a Jána Slotu. Dnes sa s nimi zhodol aj na podmienkach, za akých budú strany nominovať svojich kandidátov. Na otázku, aké sú to podmienky, premiér novinárom povedal: "Sú veci, o ktorých podľa môjho názoru nie je potrebné informovať ani verejnosť, ani vás." Napokon uviedol, že prvé mená padli už dnes. Počet kandidátov si strany rozdelia podľa sily, ktorú im dal volebný výsledok. Premiér si myslí, že sa koalícia dohodne tak, že po prvý raz sa podarí zvoliť členov rád hneď v prvom parlamentom hlasovaní.

Obe rady sú riadiacimi orgánmi verejnoprávnych médií. Volia a odvolávajú ich generálnych riaditeľov. Rady majú po 15 členov. Volí ich parlament z kandidátov, navrhnutých výborom pre kultúru a médiá. Výboru návrhy členov predkladajú poslanci alebo právnické osoby, "pôsobiace v oblasti rozhlasovej tvorby, hromadných informačných prostriedkov, kultúry, vedy, vzdelávania, rozvoja a ochrany duchovných hodnôt, ľudských práv a životného prostredia, ochrany zdravia, reprezentujúce alebo zastupujúce záujmy národnostných menšín alebo etnických skupín, iných menšín alebo registrované cirkvi a náboženské spoločnosti". Poslanci parlamentu musia v marci budúceho roka doplniť po päť členov do Rady STV a do Rozhlasovej rady. Výbor NR SR pre kultúru a médiá prijíma návrhy na kandidátov na členov do oboch rád do konca decembra.

Podľa návrhu nového koncesionárskeho zákona - zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované STV a SRo by mali rovnaký poplatok ako doteraz, spolu 140 korún za STV a SRo, platiť všetci odberatelia elektriny. Ak zákon v januári prejde v parlamentom v nezmenenej podobe, mali by úhrady za verejnoprávne médiá platiť od 1. apríla všetci odberatelia elektrickej energie a zamestnávatelia, čo zamestnávajú aspoň troch zamestnancov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu