Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Českí horolezci sa spod lavíny dokázali vyhrabať, Marcele zostávalo 5 minút života

Marcela (19)  z Hradca Králové:  „Keď ma zasypalo,  myslela som, že je  po mne.“ Zobraziť galériu (2)
Marcela (19) z Hradca Králové: „Keď ma zasypalo, myslela som, že je po mne.“ (Zdroj: Nový Čas)

VYSOKÉ TATRY - Skupina štyroch českých horolezcov mala neuveriteľné šťastie! Včera predpoludním ich zasypala lavína v Malej Zmrzlej doline, ktorú zrejme aj sami spustili. Dvom mladíkom sa podarilo vyhrabať okamžite, krátko nato sa vyslobodil aj tretí. Stále však pod snehom ostávala ich kamarátka.

Po polhodinovej dráme ju napokon jej priatelia našli živú! Podľa odborníkov, keby ju nenašli do 5 - 10 minút, nemala by už šancu. Záchranári ju previezli do nemocnice na pozorovanie a traja mladíci mohli ísť oslavovať prežitie.

Horskí záchranári štartovali včera krátko predpoludním rovno z cvičenia lavínových psov na pomoc pri záchrane ľudí, ktorých zasypala lavína v Malej Zmrzlej doline. Psov a záchranárov previezol do blízkosti miesta nešťastia nad Chatou pri Zelenom plese vrtuľník. Kvôli zlému počasiu v akcii pokračovali záchranári zo zeme.

Keď dorazili na miesto, zistili, že pod lavínou sa nachádzali štyria českí horolezci. Traja muži sa vyhrabali po pár minútach sami. Horšie na tom bola žena, ktorá zotrvala pod lavínou najdlhšie, asi pol hodiny. Bola v riadnom šoku. „Keď ma zasypalo, myslela som, že je po mne. Trvalo večnosť, kým sa mi podarilo dostať na vzduch. Bola som v koncoch, vytvorila som si však vzduchový priestor na dýchanie,“ vzlykala od bolesti Marcela (19). Záchranári ju urýchlene na nosidlách skútrom odviezli z miesta k hlavnej ceste, k zastávke Biela voda, odkiaľ ju záchranka previezla do popradskej nemocnice. „Pacientka neutrpela žiadne vonkajšie zranenia. Pre predpokladané vnútorné poranenia pľúc ostane na pozorovaní,“ uviedol zasahujúci lekár Martin Sedlačko.

Jej kamaráti dopadli o niečo lepšie, ošetrenie vôbec nepotrebovali. Vrátili sa na Chatu pri Zelenom plese a oslavovali, že pád lavíny všetci šťastne prežili. Zajtra sa údajne chystajú do hôr zas, budú však oveľa opatrnejší.

Českí horolezci sa spod
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Nový Čas)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu