Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nový tlačový zákon: Takto môže zmeniť noviny!

Slovenské denníky vyšli dnes s rovnakou prvou stranou. Protestujú proti tlačovému zákonu z dielne vládnej koalície. Zobraziť galériu (7)
Slovenské denníky vyšli dnes s rovnakou prvou stranou. Protestujú proti tlačovému zákonu z dielne vládnej koalície. (Zdroj: ČTK)

BRATISLVA - Bič či palica na novinárov! Tým je podľa vydavateľov, opozície, mimovládnych organizácií aj medzinárodných inštitúcií nový tlačový zákon. Návrhu vyčítajú, že ohrozuje slobodu slova. Vznikol totiž v období napätých vzťahov medzi vládou a novinármi.

Premiér Robert Fico ich označil aj za prostitútky či duchovných bezdomovcov. Široko definované právo na odpoveď a opravu možno výrazne zmení podobu novín, ako ju poznáme dnes. Hrozí, že ich zaplaví množstvo neplatenej reklamy politikov, reakcií odsúdených ľudí a odpovedí obchodníkov pristihnutých pri predaji pokazeného mäsa. Takto by to mohlo vyzerať, ak tento zákon prejde parlamentom.

Nový tlačový zákon: Takto
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Nový Čas)

Nový Čas 15. 3. 2008

Minulý týždeň Nový Čas písal, že údajný boss banskobystrického podsvetia Mikuláš Černák, ktorý má na krku obvinenie zo šiestich vrážd, zostáva vo väzbe. Za mrežami zostal z obavy z úteku. "Mohol som to urobiť pri rekonštrukcii jedného z prípadov, kde som bol v lese bez pút na rukách, ale neušiel som. Dokonca som raz bol aj na obede v reštaurácii s policajtmi a tiež som neušiel," argumentoval. Tvrdil aj, že niet ani poriadnych svedkov, ktorí by ho z vrážd usvedčovali.


Oprava Mikuláša Černáka

Keďže odoberám dennú tlač, dostali sa mi do rúk vaše noviny. Po prečítaní článku, v ktorom o mne píšete, som ostal pobúrený. Dobre si spomínam, že som v súdnej sieni povedal, že som bol s policajtmi v reštaurácii na večeri a nie na obede, ako píšete. Súd vám určite poskytne nahrávku z verejného zasadnutia, kde sa rozhodovalo o mojom uväznení. Žiadam preto uverejnenie opravy.
Mikuláš Černák, väznica Ilava

Odpoveď Mikuláša Černáka

Informácie publikované vo vašom plátku sa ma dotkli. Aj keď už desať rokov sedím vo väzbe za mrežami, nie som žiaden boss podsvetia, živil som sa ako slušný podnikateľ. Chcel by som ubezpečiť všetkých, že som nikoho nezavraždil. Všetky obvinenia sú vykonštruované a polícia sa proti mne spikla. Rád by som vám dal na vedomie, že keď sa ukáže moja nevina a prepustia ma, budem sa opäť starať o moje tigre a urobím v jednom z mojich bývalých podnikov deň otvorených dverí. Vaši čitatelia budú vítaní.
Mikuláš Černák, väznica Ilava


Nový tlačový zákon: Takto
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Nový Čas)

Nový Čas 29. 1. 2008

Koncom januára sme priniesli informáciu, že poslancov neláka do parlamentu len práca. Rozhodca Ľuboš Micheľ (SDKÚ) priznal, že je častným návštevníkom posilňovne. Béla Bugár (SMK) si zase rád odskočí do suterénu Národnej rady SR. V miestnom bufete rád maškrtí na zákuskoch. No a Katarína Tóthová (HZDS) a Jana Vaľová (HZDS) sa stretnú a poklebetia si na poslaneckom žúre. "Často sa zapojí aj pani doktorka Tóthová. Ja som minule varila kolená a ona nakrájala uhorky," prezradila Vaľová.


Oprava Kataríny Tóthovej

Som rozhorčená príspevkom uverejneným v Novom Čase, kde ma spolu s poslankyňou Janou Vaľovou predstavujete čitateľom ako klebetnice. Okrem tohto osočenia sa v príspevku tvrdí, že milujeme žúry. V politike som od roku 1992 zažila všeličo, ale doteraz ma nijaká tlač nenazvala klebetnicou a ani nikdy neboli v parlamente ani v tlači narážky na takúto vlastnosť.
S pozdravom, prof. JUDr. Katarína Tóthová, DrSc., poslankyňa NR SR

Odpoveď Kataríny Tótovej

Vami zverejnené informácie sa hlboko dotkli mojej cti. Takzvanej chodbovice na poslaneckej ubytovni som sa zúčastnila iba raz. Rada by som upozornila aj na skutočnosť, že médiá absolútne nedostatočne informujú o mojich aktivitách. Preto pozývam všetkých občanov na osobné stretnutie, ktoré sa uskutoční dňa 29. marca 2008 v Trnave.
S pozdravom, prof. JUDr. Katarína Tóthová, DrSc., poslankyňa NR SR


Nový tlačový zákon: Takto
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Nový Čas)

Nový Čas 27.4. 2007

Pred necelým rokom Slovenskom opäť otriasal potravinový škandál. Páchnuce mäso po dátume spotreby, skazené ovocie a zelenina, znečistené priestory predajní. To všetko zistili inšpektori pri kontrole najznámejších obchodných reťazcov. Obchodníkom hrozí za predaj pokazeného tovaru niekoľkomiliónová pokuta. Tvrdia však, že sa nesnažia za každú cenu zarobiť na spotrebiteľovi.


Oprava hypermarketu

Naša prevádzka dôrazne protestuje proti článku zverejnenému v Novom Čase pod titulkom Šokujúce zistenia: Humus na pultoch! Ide o urážlivé údaje a účelovú manipuláciu s faktmi, ktorej cieľom je znevýhodnenie našej prevádzky v konkurenčnom boji. Ctíme si zákazníka, zapáchajúca prepravka krkovičiek po dátume spotreby sa do našej predajne dostala za nám neznámych okolností. Preto žiadame o uverejnenie opravy v zmysle zákona .....
S pozdravom, Ing. Bernard Pekný, riaditeľ pre komunikáciu

Odpoveď hypermarketu

Vážení čitatelia! Dovoľte, aby sme Vás informovali, že na pultoch našej predajne nájdete len zaručene čerstvé výrobky. Samozrejme za zaručene najnižšiu cenu na trhu. Napríklad také výsekové mäso patrí do kategórie potravín, ktoré sa rýchlo kazia. My sa však snažíme stiahnuť ho z predaja včas. A to vďaka pravidelnej kontrole. Krkovičky po dátume spotreby sa v našej predajni objavili za dosiaľ nevyjasnených okolností. Zrejme išlo o nekalý konkurenčný boj. Dovoľte, aby sme Vás informovali, že sme podali trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Všetko, čo robíme, robíme pre Vás.
S pozdravom, Ing. Bernard Pekný, riaditeľ pre komunikáciu




Nový tlačový zákon: Takto
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Nový Čas)

Nový Čas 11. 12. 2006

Nový Čas odhalil, že moderátorka Marianna Ďurianová strávila noc u známeho záletníka Jana Novotného. Najskôr sa spolu zabávali na markizáckej párty a potom sme ju prichytili, ako vychádza z bytu, kde Novotný býva. V tom čase bola známa televízna tvár vydatá za Libora Boučka. V rozhovore pre náš denník však markizácka hviezda všetko zatĺkala a tvrdila, že u Honzíka noc nestrávila. Vraj tam mala zaparkované len auto.


Oprava Marianny Ďurianovej

Dostali sa mi do rúk vaše noviny z 11. decembra 2006, kde píšete, že som strávila noc u svojho kamaráta Jana Novotného. Nie je pravda, že som z toho domu vyšla a nastúpila do svojho auta o 12.51 hod. Auto tam bolo odparkované už od noci a ja som určite nastupovala do vozidla až po 13. hod. Preto žiadam o uverejnenie opravy na stránkach vášho denníka. Marianna Ďurianová, moderátorka

Odpoveď Marianny Ďuriannovej

Článok o mojej osobe, ktorý ste uverejnili, zasiahol do môjho súkromia. Je pravdou, že som noc strávila u Jana Novotného. Sme veľmi dobrí kamaráti. Celý večer sme pili čaj a rozprávali si príbehy z detstva. Poriadne sme sa spolu nasmiali. Som vydatá a slušná žena. Aj keď máme s Liborom manželskú krízu, nikdy by som ho nepodviedla. A navyše vedel, že dnes budem spať u Honzíka, sú predsa dobrí kamaráti.
Marianna Ďurianová, moderátorka

Pozn.: Opravy a odpovede sú príkladom vytvoreným redakciou. V prípade K. Tóthovej sme čerpali aj z konkrétnej žiadosti o opravu.

Nový tlačový zákon: Takto môže zmeniť noviny!

Nový tlačový zákon: Takto
Zobraziť galériu (7)
Nový tlačový zákon: Takto
Zobraziť galériu (7)


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu