Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Bez povolenia nasnímal železničnú trať

"Neuvedomil som si, že robím niečo zlé," povedal Miro Kertes (19) z Košíc. (Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE - Kto nič nerobí, nič nepokazí! Študent dopravnej priemyslovky Miroslav Kertes (19) vo voľnom čase vytvoril počítačový program železnice, podľa ktorého by sa mohli učiť budúci rušňovodiči.

Takmer dva roky prenášal videozábery z trate Košice - Hidasnémety do digitálnej podoby. Jeho činnosť však teraz preveruje Železničná polícia. Program, ktorý vytvoril, verne simuluje trať z Košíc do Hidasnémety. Škola by ho rada prepojila s trenažérom, na ktorom by sa potom mohli učiť nielen budúci rušňovodiči. Na Slovensku niečo také neexistuje.

"Neuvedomil som si, že robím niečo zlé. Veď nafilmovaných železničných tratí je na internete plno, existujú aj satelitné snímky," konštatuje Miro, ktorý ako budúci rušňovodič má aj povolenie na vstup do priestorov železníc. Chodí tam totiž na prax. Trať nafilmoval v jednom i druhom smere a potom to prenášal do počítača. Trvalo mu to dva roky.

"Teší ma nadšenie nášho študenta. Rozprával som už s oblastným riaditeľom železníc. Dohodli sme sa, že do budúcnosti to budeme riešiť oficiálnou cestou," uviedol riaditeľ Strednej priemyselnej školy dopravnej Mikuláš Kissi. Chápe aj postoj Železničnej polície. "Chcú mať istotu, hlavne keď v poslednej dobe sa veľa hovorí o terorizme. Náš študent však nemal žiadne bočné úmysly."
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu