Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá europoslankyňa Záborská v Európskej únii

(Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Budúcnosť Slovenska vidí bývalá dlhoročná europoslankyňa Anna Záborská aj naďalej v Európskej únii. Uviedla to v súvislosti s 20. výročím vstupu Slovenska do EÚ, ktoré si pripomenieme 1. mája.

Záborská zdôrazňuje, že Únia je založená na Zmluvách o fungovaní EÚ, ktoré museli ratifikovať všetky členské krajiny. Ostatná bola Lisabonská, ktorej ratifikácia začala v roku 2005 a ďalšie krajiny vstupovali na základe jej textu. "Medzitým EÚ nie vždy Zmluvy dodržiavala. Hlavne to bolo v otázkach subsidiarity, čo vnášalo medzi štáty nedôveru. Prekonali sme viacero kríz, Brexit a riešenie sa hľadalo aj vo volebnom slogane vo voľbách v roku 2014 'Viac Európy'. Predpokladalo sa, že takto sa budú problémy riešiť jednoduchšie. Takýto návrh však predpokladal otvorenie Zmluvy a problémy boli na stole," pripomína Záborská.

archívne video

Záborská predložila do parlamentu opäť návrh na zmeny v interrupciach (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Slovensko muselo pred vstupom do Únie urobiť viaceré reformy. "Dlhé rokovania slovenského parlamentu (Záborská bola vtedy poslankyňou NR SR a členkou Spoločného výboru EÚ SR) neboli výnimkou. Veľmi sme sa snažili, aby sme do EÚ vstúpili s ostatnými deviatimi krajinami," doplnila bývalá europoslankyňa. Poukázala, že v súčasnosti sa viacero krajín najmä z Balkánu snaží o vstup do EÚ, no majú ešte otvorených množstvo prístupových kapitol.

Krajiny by mali splniť všetky kritériá

"Ak sa chceme vyhnúť problémom myslím si, že krajiny by mali splniť všetky kritériá. Kritizované bolo už prijatie Rumunska a Bulharska v roku 2007, kedy sa v niektorých otázkach prižmúrili oči. Prístupové rokovania s Tureckom začali v tom istom roku ako so Slovenskou republikovou. My sme členmi 20 rokov a oni majú otvorených niekoľko kapitol," zdôraznila.

V súvislosti s otázkou reformy Únie uviedla, že za všeliek by sa nemalo predpokladať zrušenie veta. "Únia je veľký kolos, a preto diskusia môže byť dlhá a vyžaduje rešpekt a trpezlivosť. Žiadna krajina by nemala mať pocit druhoradosti," zdôraznila Záborská.

Viac o téme: EuroposlankyňaAnna ZáborskáEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu