Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Čaploviča žiadajú o pomoc pre homosexuálov

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič

BRATISLAVA - So žiadosťou o praktickú pomoc ľuďom, ktorí sú homosexuálne orientovaní, sa na podpredsedu vlády Dušana Čaploviča obrátili členovia občianskeho združenia Pastor bonus.

Homosexuálne orientovaným ľudom na Slovensku, ktorí majú záujem o terapiu, dnes poskytujú pomoc len v svojpomocných skupinách, čo nedostatočne pokrýva ich potreby, uvádza predseda združenia Pastor bonus Marek Nikolov a podpredseda združenia Marcel Podolinský v otvorenom liste Čaplovičovi. Podľa názoru niektorých špecialistov je pri vysokej motivácii jednotlivca zmena homosexuálnej orientácie na heterosexuálnu možná, uvádza sa v otvorenom liste.

Občianske združenie Pastor bonus preto žiada Čaploviča o vyčlenenie finančných prostriedkov na vznik odborného centra poskytujúceho terapeutickú pomoc pre tých homosexuálne orientovaných ľudí, ktorí by o terapiu mali záujem. Vznik terapeutického centra by podľa nich nebol finančne náročný, na začiatok by stačilo vyčleniť finančné prostriedky na školenie a plat dvoch odborných pracovníkov, psychológa a psychiatra.

"K homosexuálne orientovaným ľuďom treba pristupovať s úctou a rešpektom," myslí si občianske združenie Pastor bonus. "Na druhej strane sme však presvedčení, že medzinárodné posilňovanie práv homosexuálne orientovaných ľudí na adopciu detí nie je dobrým rozhodnutím", dodáva Nikolov s Podolinským. Ako ďalej uvádzajú v liste Čaplovičovi, minister zahraničných vecí Ján Kubiš v rozpore s tvrdeniami premiéra Roberta Fica podporil 7. mája 2008 v Rade Európy návrh textu Dohovoru o adopcii dieťaťa, ktorý z tradičnej rodiny založenej manželstvom muža a ženy robí len jeden z mnohých alternatívnych modelov vhodných pre prijatie a výchovu adoptovaných detí.

Dohovor oproti pôvodnému zneniu Dohovoru z roku 1967 predpokladá a umožňuje adopcie homosexuálnymi pármi či inými nedefinovanými sexuálnymi pármi. Vo svojej podstate degraduje tradičnú rodinu založenú manželstvom muža a ženy ako primárny vzor prostredia najvhodnejšieho pre výchovu detí v Európe, uvádza sa v tlačovej správe.

Nikolov s Podolinským Čaploviča vyzývajú aj k iniciovaniu diskusie vo vláde, ktorá má viesť k tomu, aby sme neprijali Dohovor o adopcii dieťaťa. Na Slovensku podľa zistení združenia Pastor bonus väčšina občanov nesúhlasí s adopciou detí homosexuálne orientovanými.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu