Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

B. BYSTRICA: Vietor na viacerých miestach prerušil dodávku elektriny

BANSKÁ BYSTRICA - Výpadky dodávok elektriny spôsobila dnešná víchrica na viacerých miestach Banskobystrického kraja. Hovorca Stredoslovenskej energetiky Žilina Pavel Müller agentúru SITA informoval, že výpadky hlásili z južných obcí Vinica, Bučina a Doliny, z okolia Detvy, Žiaru nad Hronom aj Banskej Bystrice. „Vo všetkých prípadoch ide o vedenia vysokého napätia. Vedenie veľmi vysokého napätia postihnuté nebolo. Predpokladáme, že viacero škôd bude na miestnych vedeniach nízkeho napätia,“ povedal Müller. Hlásenie z Horehronia, kde podľa informácií SITA tiež vypadli dodávky elektriny, zatiaľ nemá.

BREZNO: Víchor vyvracia stromy na Horehroní
BANSKÁ BYSTRICA - Silný vietor už v západnej časti Banskobystrického kraja ustal, teraz vyčíňa na Horehroní. Dosiaľ na viacerých miestach vrátane krajského mesta povyvracal stromy, zranený nebol nikto. Polámané stromy úplne zatarasili cestu z Brezna na Poltár, spôsobili aj výpadok elektriny. Keď sa hasičom podarilo cestu sprejazdniť, druhá vlna víchrice na ňu pováľala ďalšie stromy.

VYSOKÉ TATRY: Električky stoja pre stromy popadané na trať
POPRAD - Krátko pred 15:00 museli popradskí hasiči a cestári po prvýkrát zasahovať pri odstraňovaní následkov víchrice. Podľa informácie z operačného strediska Hasičského a záchranného zboru v Poprade, silná víchrica váľa stromy hlavne v oblasti Tatier. Hasiči zasahovali na ceste medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom. Podľa informácií z popradskej železničnej stanice pre popadané stromy a strhnutému trolejovému vedeniu nepremávajú električky Tatranských elektrických železníc medzi Štrbským Plesom a Starým Smokovcom.

Spolu s cestármi zasahovali hasiči aj na ceste medzi Kežmarskými Žľabmi a Tatranskou Javorinou, kde bolo na ceste popadaných niekoľko stromov. Stromy popadali aj na ceste medzi Veľkou a Tatranskou Lomnicou. Cestári a hasiči priebežne odstraňujú popadané stromy. Vodiči by sa však mali vyhnúť hlavne Vysokým Tatrám, kde vietor dosahuje najvyššie rýchlosti. Popadané stromy už odstraňovali aj v okresoch Stará Ľubovňa a Spišská Nová Ves. V Poprade vietor prevracia a presúva kontajnery. Z niektorých stĺpov už strhol aj dopravné značky. Podľa informácie z meteorologickej stanice Slovenského hydrometeorologického ústavu na letisku v Poprade vietor dosahuje rýchlosť v priemere do 20 m/s, v nárazoch až do 25 m/s.

VÍCHRICA: Niekde už vlaky premávajú, pribudli však ďalšie obmedzenia
BRATISLAVA - Po vyše dvojhodinovej výluke dopravy v dôsledku silného vetra a popadaných stromov na trate už na niektorých úsekoch Železnice SR (ŽSR) opäť obnovili premávku. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa železníc Nela Blašková, vlaky opäť premávajú na úsekoch Kúty-Lanžhot a Kúty-Sekule. Naďalej je však vylúčená železničná doprava na úseku Skalité-Čierne, kde je zabezpečená autobusová doprava a Trstená-Tvrdošín. V oblasti Tatier je podľa Blaškovej odstavená doprava na Tatranskej elektrickej železnici - Poprad, Starý Smokovec, Štrbské Pleso a Tatranská Lomnica, kde je zároveň vyhlásený aj druhý stupeň zimných opatrení pre čerstvo napadaný sneh. Ďalšie obmedzenia dopravy nastali na úsekoch Kráľova Lehota-Východná a Heľpa-Červená Skala. Na väčšine zo spomenutých tratí vlaky nepremávajú pre popadané stromy.

Pre silný vietor chodia vlaky obmedzenou rýchlosťou na úsekoch Piešťany-Veľké Kostolany a Prešov-Plaveč.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu