Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Liška: Vstup do NATO zásadne nezmenil chod ozbrojených síl

Juraj Liška
Juraj Liška

BRATISLAVA - Vstup Slovenska do Severoatlantickej aliancie nezmenil zásadne chod ozbrojených síl. Zásadná zmena prišla po 11. septembri 2001, keď priority bezpečnosti dostali iné dimenzie, povedal pre agentúru SITA minister obrany Juraj Liška.

Podľa jeho slov sa na prvé miesto dostal terorizmus ako najväčšie nebezpečenstvo a tomu sa podriadili zmeny v ozbrojených silách tak na Slovensku ako aj v iných členských krajinách aliancie. V praxi to znamená prechod od ťažkých tankových, delostreleckých jednotiek k ľahkým, flexibilným a lepšie vycvičeným. "To je trend, ktorý sme nastúpili aj my," poznamenal s tým, že našim vstupom do NATO sa len potvrdilo, že treba v tomto procese pokračovať, pretože je to nevyhnutné.

Minister ďalej uviedol, že z hľadiska sily našej ekonomiky, ktorá je podstatne nižšia ako u najvyspelejších štátov, nám zavedenie zmien do života bude trvať možno trošku dlhšie. Nejde však podľa neho ani tak o vycvičenosť vojakov, "to sme schopní spraviť, ale výstroj, výzbroj, technické zabezpečenie, to nám bude trvať trošku dlhšie".

Slovenská armáda sa v posledných rokoch špecializovala a mala to aj ako priority, v oblasti chemickej ochrany, ženistov, či vojenskej polície. "V tomto smere sme neustúpili a aliancia to od nás aj žiada," zdôraznil minister Liška s tým, že to ale neznamená, že armáda bude zložená len z chemikov a ženistov.

Tieto jednotky však sú a budú ako prvé schopné plniť požadované úlohy v rámci NATO, EÚ a ďalších organizácií, v ktorých je Slovensko zainteresované, hlavne v zahraničných misiách. Minister Liška podotkol, že v súčasnosti je Slovensko lídrom v EOD tímoch, ktoré sú zamerané na odmínovanie a likvidáciu munície. Bude tak organizovať stretnutia, školenia a prácu v týchto tímoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu