Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poľadovica je takmer v celej Európe

(Zdroj: SITA)

Aktualizované

EURÓPA - Nielen Slovensko má dnes problém s poľadovicou, ktorá komplikuje dopravu na cestách. Námrazu hlásia aj mnohé iné krajiny Európy.

Moravu trápi nebezpečná poľadovica a sneh

Sneh a dážď dorazil v noci nadnes aj na južnú a strednú Moravu. Na dvoch pätinách diaľnic a až 75 percentách všetkých ciest je potrebná zvýšená opatrnosť. Na cestných komunikáciách sa totiž vyskytuje rozsiahla poľadovica, snehové jazyky a čerstvá vrstva snehu. Dopravná polícia vyzýva, aby ľudia, pokiaľ možno, nikam necestovali.

Najkritickejšia situácia je v okolí miest Břeclav a Vyškov. Vo väčšine lokalít sa zapojili do prevádzky všetky posypové vozidlá. V určitých oblastiach vládne aj zhoršená viditeľnosť, čo platí najmä pre oblasť Brna a Hodonína. Zhoršené podmienky - hmla a silné mrholenie - sa vyskytujú aj na niektorých úsekoch diaľnice D1 v oblasti za Vysočinou.

Zvýšenú opatrnosť by mali dodržiavať takisto vodiči v stredných Čechách, kde sa na viacerých miestach tvorí poľadovica. Tá postihla tiež cesty v južných a západných Čechách, situáciu tu komplikuje navyše sneženie. So snehom bojujú aj cestári v Prahe.

Na cestných komunikáciách sa podľa meteorológov môže tvoriť poľadovica až do pondelkového poludnia. "Maximálne teploty dosiahnu mínus jeden až dva stupne, takže na niektorých miestach, aj keď prestane pršať, poľadovica na zemi aj na stromoch zostane. V pondelok očakávame v priebehu dňa od západu opäť dážď alebo zmiešané zrážky, ktoré môžu na niektorých miestach namŕzať," uviedol meteorológ Mojmír Martan.

Námrazy takmer na všetkých cestách Maďarska

Maďarská celoštátna meteorologická služba vyhlásila v nedeľu takmer pre všetky cesty krajiny varovanie tretieho stupňa. Informuje o tom tlačová agentúra MTI. Dôvodom je vytrvalý dážď, ktorý na cestách zamŕza a vytvára súvislú poľadovicu. Varovanie tretieho stupňa platí pre cesty v severných a stredných regiónoch Maďarska a v západnej časti krajiny. V južných oblastiach je zatiaľ v platnosti druhý stupeň, ale meteorológovia upozorňujú, že aj tam treba rátať so zhoršením situácie. Podľa predpovedí v župách Szabolcs-Szatmár-Bereg a Borsod-Abaúj-Zemplén bude v niektorých oblastiach snežiť a treba sa pripraviť na niekoľkocentimetrovú vrstvu snehu.

Nemecko: V Berlíne sa zranilo takmer 500 ľudí

Stovky ľudí utrpeli ľahké zranenia, keď sa ulice Berlína počas noci nadnes zmenili na veľké klzisko. V dôsledku poľadovice sa pri pádoch na zľadovatenom povrchu a dopravných nehodách zranilo v nemeckej metropole približne 480 ľudí, informovali policajné zdroje.

Záchranná služba musela počas noci a dnešného rána zasahovať viac ako 350-krát. Medzi 22.00 h a 09.00 h SEČ došlo k 115 dopravným nehodám, ktoré si však nevyžiadali žiaden ľudský život. S poľadovicou bojujú viaceré časti Nemecka.

Poľadovica a vietor narobili starosti v Belehrade

V zajatí ľadu privítala dnešné pravoslávne Vianoce srbská metropola Belehrad. Po tom, čo v uplynulých desiatich dňoch napadlo v meste asi 150 cm snehu, z ktorého na predmestiach zostala ešte 20-30-centimetrová vrstva, sa situácia výrazne zdramatizovala po zmiešaných zrážkach, ktoré prišli v piatok.

Do sobotňajšieho popoludnia zaznamenali v srbskom hlavnom meste okolo 500 zlomenín končatín. Zatiaľ čo cesty sa darí udržať zjazdnné, chodníky pokrýva tenká vrstva ľadu. Keďže v pondelok budú obchody, s výnimkou niekoľkých nákupných centier, kvôli sviatkom zavreté, tí, ktorí dnes nemohli nakúpiť kvôli nepriazni počasia, siahnu možno k nedobrovoľnému "pôstu".

Extrémne počasie sprevádzané prudkým vetrom navyše spôsobilo problémy energetikom. V sobotu popoludní spôsobilo 20-hodinový výpadok dodávok elektrickej energie v belehradskej štvrti, v ktorej žijú rádovo desiatky tisícok občanov.

Bulharsko: Mrazy si vyžiadali už osem obetí na životoch

Husté sneženie a mrazy, ktoré tento týždeň postihli Bulharsko, si vyžiadali už ôsmu obeť. Informovala o tom v nedeľu bulharská tlač. V regióne Pazardžik na juhu krajiny v sobotu našli zamrznutého 64-ročného muža, uviedol v nedeľu denník Trud. V regiónoch Ruse a Dobrič na severovýchode krajiny však už sprejazdnili cesty a obnovili dodávky elektriny a potravín do odrezaných dedín. Predpokladá sa, že v týchto regiónoch sa už zruší mimoriadna situácia, ktorú vyhlásili tento týždeň.

Bez elektriny boli v nedeľu v oblasti už iba štyri dediny. V nedeľu namerali v meste Pleven na severe Bulharska mínus jedenásť stupňov Celzia, ale je to zlepšenie v porovnaní so sobotou, kedy v meste Sevljevo teplota klesla až na takmer mínus 32 stupňov Celzia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu