Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vznikol nezávislý štát Kosovo

Premiér Hashim Thaci počas vyhlasovania nezávislosti Kosova. Zobraziť galériu (2)
Premiér Hashim Thaci počas vyhlasovania nezávislosti Kosova. (Zdroj: SITA)

PRIŠTINA - Kosovský parlament dnes na mimoriadnej schôdzi napriek nesúhlasu Moskvy a Belehradu jednostranne vyhlásil nezávislosť od Srbska.

Parlament schválil deklaráciu, ktorou sa Kosovo oficiálne vyhlasuje za samostatný štát. Deklaráciu podpísal prezident Fatmir Sejdiu, premiér Hashim Thaci a predseda parlamentu Jakup Krasniqi.

"My, demokraticky zvolení vodcovia nášho národa, touto deklaráciou vyhlasujeme Kosovo za nezávislý a suverénny štát," citoval premiér Thaci text deklarácie pred parlamentným zhromaždením. Kosovo bude "spoločnosťou, ktorá rešpektuje ľudskú dôstojnosť" a je pripravené čeliť "bolestivému odkazu minulosti v duchu zmierenia a odpustenia," uvádza sa v texte deklarácie.

Na mimoriadnej schôdzi kosovského parlamentu sa prezentovalo 109 poslancov. Deklaráciu jednohlasne schválili zdvihnutím ruky. Jedenásť poslancov z radov etnických menšín vrátane srbskej sa na schôdzi nezúčastnilo. Parlament bude dnes ďalej rokovať o prijatí štátnych symbolov - znaku a vlajky.

Kosovo sa stane 193. nezávislým štátom sveta. Srbsko uviedlo, že nikdy neuzná jeho nezávislosť a Kosovo nezíska kreslo v OSN. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.


Srbsko nikdy neuzná nezávislosť Kosova
Srbsko nikdy neuzná nezávislosť Kosova, vyhlásil srbský prezident Boris Tadič v nedeľu, kedy kosovský parlament schválil deklaráciu o samostatnosti. "Srbsko reaguje a bude reagovať všetkými pokojnými, diplomatickými a právnymi prostriedkami s cieľom anulovať tento čin, ktorého sa dopustili kosovské inštitúcie," uviedol Tadič vo vyhlásení.
"Apelujem na všetkých našich občanov v Srbsku a v Kosove, aby sa riadili rozumom," uviedol srbský prezident, ktorý odmieta nezávislosť Kosova, ale nie za cenu integrácie Srbska do Európskej únie. "Srbský štát podnikne zodpovedné kroky a urobí všetko, čo je v jeho silách, aby anuloval túto svojvoľné a nelegálne vyhlásenie nezávislosti Kosova." "Srbsko sa neuchýli k násiliu a je to jediný prístup, ktorý nám umožní pokračovať v našom oprávnenom boji za zachovanie celistvosti našej krajiny," uviedol Tadič.

Reakcie krajín Európy a USA na vznik nezávislého Kosova>>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu