Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Smršť v ČR: Padajúci strom zabil 11-ročné dievčatko

LÍBEZNICE - Padajúci strom dnes dopoludnia na cintoríne v Líbeznici neďaleko Prahy smrteľne zranil 11-ročné dievčatko. Dievčatko vážnym zraneniam podľahlo, povedala ČTK hovorkyňa stredočeskej záchrannej služby Nina Šeblová. Ide o prvú obeť dnešnej víchrice v Českej republike.

Nešťastie sa stalo okolo 09.40 hod. Na miesto vyrazila sanitka z Neratovíc. Zdravotníci na miesto dorazili za desať minút. Dievčatko oživovali približne 45 minút, jej základné životné funkcie už ale neobnovili. Malá pacientka podľahla mnohopočetným poraneniam, najvážnejší bol úraz hlavy a hrudníka.

Pre 80-ročného farára v Sadskej v okolí Nymburku sa stal osudným náraz vetra, ktorý na neho strhol plech zo strechy neďalekého objektu. Ten mu spôsobil zranenia nezlučiteľné so životom. Privolaný lekár konštatoval už iba jeho smrť.


Na hlavnej trati Praha-Olomouc nejazdia vlaky

Na hlavnej trati medzi Prahou a Olomoucom nejazdia vlaky. ČTK to povedal hovorca Českých dráh Ondřej Kubala. Výpadok dopravy spôsobila búrka s krupobitím a silným vetrom, ktorá sa dopoludnia prehnala nad územím Českej republiky. Celkovo je uzavretých zhruba tridsať tratí. "Vlaky nejazdia vôbec na hlavnej trati medzi Prahou a Olomoucom na osemdesiatich kilometroch v úseku Řečany nad Labem - Česká Třebová, pretože vypadli dodávky energie," spresnil hovorca. Podľa reportérky ČTK hlási rozhlas na pražskej Hlavnej stanici zhruba 90-minútové meškanie vlakov. Výpadok osobnej dopravy je v úseku Česká Třebová - Kolín. Kvôli výpadku sú bez prúdu desiatky tisíc domácností. Prerušenie vedenia spôsobili pri víchrici polámané stožiare a pády stromov na elektrické drôty. ČEZ funguje podľa krízového scenára.


Hasiči odstraňujú spúšť po búrke, ktorá sa prehnala nad Prahou

PRAHA - Hasiči odstraňujú spúšť po búrke s krupobitím a silným vetrom, ktorá sa dnes dopoludnia prehnala nad Prahou. Majú za sebou už 26 výjazdov a v odstraňovaní predovšetkým vyvrátených stromov a poškodených budov stále pokračujú. ČTK to povedal veliteľ smeny pražských hasičov Josef Hyršl.

Najhoršie podľa nich ale Prahu ešte len čaká okolo 20.00 hod., kedy sa má cez Prahu prehnať silný vietor, ktorému dali meteorológovia meno Emma. Stromy sú napadané na cestných komunikáciach, na plotoch, na autách a budovách. Uvolnené sú plechy či fasády na strechách výškových budov, vietor poškodil lepenkové krytiny, popísal Hyršl situáciu, ktorú spôsobil silný vietor. "Najzávažnejší prípad sme zaznamenali o 09.30 hod. v Prahe Letňanoch, na Malkovského ulici. Ide o 10-poschodový panelový dom, na ktorom sa stavala nadstavba na poslednom poschodí. Celá nadstavba sa vetrom uvoľnila a spadla," uviedol Hyršl. Hasiči podľa neho museli z 9. a 8. poschodia evakuovať všetkých obyvateľov bytu, zaistiť im náhradné ubytovanie, previezť ich do neho a zaobstarať statika, aby posúdil narušenie budovy.


Víchrica vyvracala stromy a stĺpy elektrického vedenia

JIHLAVA - Búrka s víchricou a dažďom sa dnes dopoludnia prehnala od severozápadu nad Vysočinou. Polícia v kraji obmedzila kvôli popadaným stromom a stĺpom elektrického vedenia dopravu na Třebíčsku, Pelhřimovsku a Havlíčkobrodsku. ČTK to povedal operačný dôstojník polície. V Žďárskych vrchoch zaznamenali meteorológovia najväčší náraz vetra o sile 119 kilometrov za hodinu. Operačné strediská hasičov a polície stále ešte zaznamenávajú ďalšie hlásenia na tiesňových linkách. Vážne dopravné nehody zatiaľ nie sú známe, ale napríklad v Jihlavsku víchrica strhla a prevrátila na vozovku príves za idúcim autom. Na cestných komunikáciach tiekli potoky vody. Voda sa vyliala z korýt potokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu