Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Gang bielil ľuďom účty cez známe telefonické podvody! VIDEO Policajnej razie: Stopy viedli až na Ukrajinu

Ukrajinská polícia zadržala v Odese skupinu ľudí, ktorá podvodom získavala informácie o bankových účtoch
Ukrajinská polícia zadržala v Odese skupinu ľudí, ktorá podvodom získavala informácie o bankových účtoch (Zdroj: Twitter/NEXTA)

ODESA – V ukrajinskej Odese zadržala polícia šesť Čechov a dvoch Ukrajincov pri razii proti podvodnému call centru. Páchatelia sa pod zámienkou volania z banky snažili od ľudí získať informácie k vzdialenému prístupu do telefónu alebo počítača.

Zločinecká skupina na čele so štyridsaťročným ukrajinským občanom z Dnipra vytiahla od ľudí v prepočte viac ako 130 tisíc eur (3,3 milióna českých korún). O prípade informovala ukrajinská polícia na webe s informáciou, že všetci páchatelia boli na medzinárodnom zozname hľadaných osôb.

Hasiči cvičili likvidáciu požiaru na Trenčianskom hrade (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

„Páchatelia využívali virtuálne telefóny falšujúce čísla a volali obyvateľom Českej republiky, ktorým sa predstavili ako zamestnanci štátnej bankovej správy. Počas rozhovoru presviedčali obete, aby poskytli vzdialený prístup k svojmu telefónu alebo počítaču, alebo zisťovali podrobnosti o ich bankovej karte a prevádzali ich finančné prostriedky na svoje účty. V niekoľkých prípadoch podvodníci presvedčili svoje obete, aby vybrali hotovosť a odovzdali ju falošnému kuriérovi,“ uviedla ukrajinská polícia na webovej stránke.

Výnosy z nelegálnej činnosti si potom premenili na kryptomenu alebo ich páchatelia použili na nákup luxusných automobilov a nehnuteľností, ktoré registrovali na priateľov a svojich príbuzných. Polícia po razii zabavila počítače, mobilné telefóny, luxusné automobily, ako aj hotovosť vo výške viac ako sto tisíc dolárov. Páchateľom hrozí 12 rokov väzenia a konfiškácia majetku. Českí občania budú vyslaní späť do svojej vlasti.

Viac o téme: UkrajinaČeská republikaOdesa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu