Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Pekný obal, žiadny obsah, hodnotia odborníci dohodu z Kodane

Barack Obama
Barack Obama

KODAŇ - S dohodou o ďalšom znižovaní emisií skleníkových plynov do ovzdušia, ktorú na poslednú chvíľu v Kodani v piatok pretlačil americký prezident Barack Obama, nakoniec súhlasili takmer všetci účastníci summitu.

Odborníci však dohodu, v ktorej oproti pôvodným predpokladom chýbajú záväzné čísla či termíny, hodnotia veľmi negatívne. "Je to víťazstvo obalu nad obsahom. Uznávajú potrebu držať otepľovanie pod hranicou 2 stupňov Celzia, no nezaväzujú sa k ničomu," hodnotí dohodu z Kodane riaditeľ mimovládnej organizácie Oxfam International Jeremy Hobbs.

Podobný názor má aj austrálsky odborník na ekosystémy dažďových pralesov Stephen Leonard. Mrzí ho okrem iného aj to, že sa v Kodani napriek pôvodnému zámeru neprijal plán finančnej pomoci 40 chudobným krajinám, ktoré svoje finančné problémy riešia výrubom pralesov. "Znamená to, že ničenie pralesov bude pokračovať presne tak, ako doteraz," hovorí Leonard. Dohoda v tomto bode pritom bola v Kodani už takmer na spadnutie, nakoniec sa však v rámci všeobecnej dezilúzie z rozporov medzi jednotlivými krajinami zabudlo aj na pralesy.

Zahraničné médiá sa zhodujú v tom, že summit bol totálny prepadák. Niektoré z nich ho už prekrstili z Kodane (anglicky Copenhagen) na Brokenhagen.

Prakticky jediným hmatateľným výsledkom summitu je záväzok bohatých krajín poskytnúť tým chudobnejším v priebehu nasledujúcich troch rokov 30 miliárd amerických dolárov na boj proti dôsledkom globálneho otepľovania, ako je stúpajúca hladina morí, ničivé suchá či iné prírodné katastrofy. Aj tu však odborníci upozorňujú, že táto pomoc rieši len dôsledky otepľovania, pričom s jeho príčinami stále nikto nič nerobí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu