Keď medveď lezie pod čečinu

2006-11-24 16:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - V krajoch, v ktorých žijú medvede sa k správaniu týchto šeliem koncom roka viažu dve pranostiky: "Na Martina medveď líha" a "Na Katarínu medveď lezie pod čečinu".



"Obidve hovoria o správaní sa medveďov v novembri a sú pravdivé. Aktuálne pozorovania z pohorí stredného Slovenska potvrdzujú, že niektoré medvede už zaľahli do brlohov okolo Martina (11. november). Zopár ich sa však ešte stále potuluje v lesoch. Tieto akoby naozaj chceli naplniť ľudovú múdrosť a čakajú až na príchod Kataríny (25. novembra)," konštatoval pracovník starohorskej Výskumnej stanice Ústavu ekológie lesa SAV Miroslav Saniga.

 
Tri medvede vo Veľkej Fatre, ktoré si počas októbra a novembra postavili v smrekových húštinách z konárov "koliby", zaľahnú pravdepodobne na sklonku novembra. V posledných dňoch sa asi 3 až 4-ročný medveď ešte potuloval v masíve Veľkého Šturca vo Veľkej Fatre. Iný približne rovnako starý sa potuloval v extraviláne obcí Donovaly a Motyčky. Sú to pravdepodobne jedince, ktoré sa tohto roku osamostatnili a nadchádzajúcu zimu po prvýkrát prespia samostatne bez matiek, s ktorými strávili predchádzajúce tri zimy.

Prvá zima je pre ne vždy kritická, keďže ešte nemajú skúsenosti s výberom vhodných miest na brloh, ani s jeho úpravou. Až neskôr zistia, že je výhodnejšie nasťahovať sa do jaskyne, pod skalný previs, či pod vývrat, kde v zime počas oteplenia prípadne dažďa nezateká z topiaceho sa snehu tak, ako do skrýše postavenej z konárov, dodal Saniga.

Ak sa medveď počas leta a jesene dostatočne vypásol a z brloha ho uprostred zimy nevydurí dážď alebo človek, tak by si mal spať až do marca. Prebudenie medveďov zo zimného spánku vyjadruje pranostika: "Na Gregora (12. marec) medveď lezie z brloha". Tie medvede, ktoré si nestihli nájsť vhodné brložisko a tie, ktoré niečo alebo niekto vyplaší z brlohu, sa môžu potulovať v lesoch aj počas zimy.

Zdroj/autor: tasr

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa