Severské vtáky sa už sťahujú na juh.

2006-10-09 13:53:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Zo severu Európy sa už do našich končín začali sťahovať niektoré vtáky, ktoré u nás prezimujú, alebo sa len dočasne zastavia počas letu na juh starého kontinentu.



Ako prvé prileteli pinky severské, ktorých obľúbenou potravou sú bukvice. Ich početné kŕdle sa však v bukových lesoch nezdržia dlho, pretože zimovať budú južnejšie. Aj keď v jeseni uprednostňujú rastlinnú potravu, nepohrdnú ale larvami hrčiarky bukovej, ktoré sa vyvíjajú na listoch buka lesného. Tie obľubujú aj glezgy, ktoré s nimi neraz súperia o potravu.

"Zavčasu ráno alebo v podvečer môžeme v týchto dňoch pozorovať aj zvýšený výskyt slúk lesných. Sú to hnedasté operence s dlhým zobákom, o niečo väčšie ako drozdy. Tieto migrujúce vtáky nepatria k našim populáciám, ale k severským, ktoré sa cez naše územie sťahujú do svojich zimovísk pri Stredozemnom mori. Počas migrácie sa však zastavujú na vhodných lokalitách najmä v lesných biotopoch, kde si hľadajú poživeň," konštatoval pracovník starohorskej Výskumnej stanice Ústavu ekológie lesa SAV Miroslav Saniga.

Počas jasných nocí je možné v tomto období pozorovať tiež pozoruhodnú migráciu severských populácií husi siatinnej. Na zimoviská v južných cípoch Európy odlietajú v charakteristických kŕdľoch v tvare klina alebo jednotky a hlasito pri tom gagocú. Ich hlas možno v noci počuť pri zlepšených podmienkach aj v mestách. Menej nápadne sa počas svojho nočného putovania na zimoviská správajú drozdy červenkasté, napriek tomu je ich nočný ťah cez územie Slovenska tiež veľmi nápadný.

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa