Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovensko má nový parlament, poslanci zložili sľub

Na snímke Robert Fico skladá sľub. Zobraziť galériu (5)
Na snímke Robert Fico skladá sľub.

BRATISLAVA - Zástupcovia šiestich politických strán, ktoré sa v júnových voľbách dostali do parlamentu, zložili na začiatku ustanovujúcej schôdze parlamentu poslanecký sľub a stali sa tak poslancami Národnej rady. Po zložení sľubu potvrdia novozvolení poslanci zloženie výborov a zvolia vedenie snemovne. Jej predsedom by sa mal stať zástupca Smeru-SD Pavol Paška.

Z prvej schôdze nového zákonodarného zboru sa ospravedlnil futbalový rozhodca Ľuboš Micheľ, ktorý bude zastupovať teraz už opozičnú SDKÚ-DS. Na slávnostnom zasadnutí poslancov chýbal, pretože mal pracovné povinnosti na majstrovstvách sveta vo futbale.

Na posty podpredsedov Národnej rady budúce vládne strany navrhli Miroslava Číža zo Smeru, Annu Belousovovú zo Slovenskej národnej strany (SNS), Viliama Vetešku z Ľudovej strany-Hnutia za demokratické Slovensko (ĽS-HZDS). Opozíciu bude zastupovať Milan Hort zo Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie-Demokratickej strany (SDKÚ-DS).

Vládne strany bude v parlamente zastupovať 85 zákonodarcov - 50 zo Smeru, 20 zo SNS a 15 z ĽS-HZDS expremiéra Vladimíra Mečiara. V snemovni má zastúpenie aj 31 zákonodarcov z SDKÚ-DS, 20 poslancov SMK a 14 kresťanských demokratov (KDH). Opozícia bude mať teda 65 kresiel.

Po prvej schôdzi novej snemovne by mala ešte dnes podať demisiu vláda Mikuláša Dzurindu a popoludní by mal prezident Ivan Gašparovič vymenovať novú vládu zloženú zo zástupcov Smeru-SD, ĽS-HZDS a SNS.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu