Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kliešť: Takto sa zahryzne

Kliešť má v črevách slepé výbežky, ktoré sa naplnia krvou. Vďaka tomu niekoľkokrát zväčší svoj objem a potom odpadne. Zobraziť galériu (2)
Kliešť má v črevách slepé výbežky, ktoré sa naplnia krvou. Vďaka tomu niekoľkokrát zväčší svoj objem a potom odpadne.

SLOVENSKO - Malý upír - aj tak možno kliešťa nazvať. Na hostiteľov, medzi ktorých patrí i človek, striehne pri každej prechádzke prírodou. A nestačí mu iba to, že z nás drzo cicia krv. Jeho jediné pichnutie môže preniesť nebezpečné infekčné ochorenie, často ohrozujúce život človeka. Jedinou účinnou prevenciou je očkovanie.

To, že kliešte sa nachádzajú na stromoch, odkiaľ na človeka môžu spadnúť, patrí k najznámejším mýtom o tomto cudzopasnom hmyze. Samozrejme, že to tak nie je! Kliešte žijú v steblách trávy či v hustých kríkoch. Domov si ho môžete doniesť z prechádzky v lese či po lúke. Jeho najväčší výskyt býva od mája do októbra. Tohtoročná mierna zima má za následok ich zvýšený výskyt.

Po každom pobyte v prírode si teda dôkladne prekontrolujte telo. Okrem kliešťovej encefalitídy - teda zápalu mozgu a mozgových blán - vás môže tento parazit nakaziť i vírusom lymskej boreliózy. Najúčinnejšou prevenciou proti prvému ochoreniu je očkovanie, ktoré si platí každý sám.

Proti borelióze zatiaľ očkovacia látka neexistuje, a preto jedinou možnosťou je prevencia vo forme vhodného oblečenia (dlhé nohavice). Ležaniu v tráve sa tiež radšej vyhýbajte! Pomocníkmi sú aj kozmetické insekticídy (napr. Diffusil), ktoré kliešte odpudzujú a zabíjajú.

KLIEŠŤOVÁ ENCEFALITÍDA

Ochorenie, ktorého inkubačná doba trvá 2 až 28 dní, prebieha vo dvoch fázach. Počas prvej fázy pripomína ochorenie obyčajnú chrípku - postihnutý má horúčku, bolesti hlavy či končatín. V druhej fáze sa dostavia vysoké horúčky sprevádzané silnou bolesťou hlavy, vracaním, citlivosťou na svetlo, malátnosťou i stratou vedomia. Môže zanechať trvalé následky - napríklad nepohyblivosť končatín, úbytok svaloviny či bolesti hlavy a dokonca môže zapríčiniť i obrnu. Jedno až dve percentá pacientov chorobe podľahnú.

OČKOVANIE PROTI ENCEFALITÍDE:

Pozostáva z troch dávok:
1. dávka - odporúča sa v studenom ročnom období počas mesiacov od októbra až do apríla

2. dávka - 14 dní až 3 mesiace po prvom zaočkovaní - po tejto dávke si organizmus vytvorí dostatočnú imunitu na nastávajúcu sezónu a už poskytuje pomerne dobrú ochranu

3. dávka - 9 až 12 mesiacov po druhej - úplne spoľahlivá ochrana Preočkovanie - lekáriodporúčajú každé tri roky jednou vakcínou Cena: cca 500 Sk za jednu očkovaciu dávku

LYMSKÁ BORELIÓZA

Medzi prvé príznaky ochoreniapatrí zimnica, horúčka, bolesti hlavy, kĺbov a červená škvrna s bielym stredom v mieste zahryznutia kliešťa. Inkubačná doba je 3 až 30 dní. Neliečená zanecháva trvalé postihnutie nervového, pohybového alebo cievneho systému. Proti tomuto ochoreniu sa nedá očkovať, lieči sa antibiotikami.

VEDELI STE, ŽE KLIEŠTE:

- umŕtvia miesto vpichu, takže ani nezacítite, v ktorom momente sa do vás zahryznú
- nie všetky sú infikované;
- kliešť si vyberá miesta s tenkou kožou (uši, slabiny), ale aj podpazušie či záhyby zo zadnej strany kolena
- možno ich odstrániť i leukoplastom - nalepiť a hneď strhnúť - zostane na ňom prichytený
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu