Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Cez víkend budeme svedkami jedinečného javu: Slnečná búrka so sebou môže priniesť úchvatné prekvapenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OPAVA – V noci z piatka na sobotu a zo soboty na nedeľu budeme svedkami úchvatného fenoménu. Na oblohe sa môže objaviť polárna žiara. Dôvodom je búrlivá aktivita Slnka, ktoré za uplynulý deň vyprodukovalo až desať silných erupcií.

Ako informujú odborníci v Fyzikálneho ústavu v Opave vo svojej tlačovej správe, Slnko speje do maxima svojho jedenásťročného cyklu, čo znamená, že na jeho povrchu sa vyskytujú eruptívne oblasti, z ktorých unáhlene uniká hustejší slnečný vietor vo forme plazmatických oblakov. „V posledných dňoch sa pritom také oblasti nachádzali na strane k Zemi a vyprodukovali hneď niekoľko silných erupcií, pri ktorých sa oblaky plazmy uvoľnili v smere k Zemi,“ píše sa v tlačovej správe. K našej planéte mieri celkom päť oblakov plazmy uvoľnených pri silných slnečných erupciách v predchádzajúcich dvoch dňoch.

Polárna žiara 5. mája 2024 zo Záhoric v Českej republike.
Zobraziť galériu (2)
Polárna žiara 5. mája 2024 zo Záhoric v Českej republike.  (Zdroj: Fyzikální ústav v Opavě/Petr Horálek)

Prvý a druhý z nich budeme môcť vidieť už v noci z piatka na sobotu, pravdepodobne v druhej polovici noci, a ďalšie v noci zo soboty na nedeľu. Národný úrad pre oceány a atmosféru v USA (NOAA), ktorý je najväčšou svetovou organizáciou predpovedajúcou kozmické počasie, predpovedá geomagnetické búrky triedy G4, teda búrky, pri ktorých sú polárne žiary viditeľné aj zo stredných zemepisných šírok. Hoci oblaky plazmy uvoľnené pri silných erupciách putujú prakticky priamo k našej planéte, pravdepodobnosť výskytu polárnej žiary nie je vždy stopercentná. „Tieto oblaky si nesú aj vlastné magnetické pole, a to musí mať vhodné vlastnosti na to, aby interagovalo so zemským magnetickým poľom a spôsobilo polárnu žiaru. Tieto vlastnosti sa bohužiaľ dopredu nedajú diagnostikovať,“ informujú odborníci.

Skutočná polárna žiara je viditeľná len nad severným obzorom (v smere k severnému pólu) a na fotografiách má nápadnú červenú farbu, ojedinele aj zelenú. Polárne žiary sú totiž výškovo mohutný jav, a zatiaľ čo jasná zelená vzniká už vo výške okolo 90 kilometrov nad zemou, červená emisia prichádza zo zóny až do 300 kilometrov nad zemou. Len ojedinele sú žiary také silné, že vystupujú výrazne vyššie nad náš obzor alebo sa dokonca rozložia po celej oblohe.

Viac o téme: Polárna žiaraSlnečná búrka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu