Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Chudíková: Myslím len na to, aby vyzdravel

Alena Chudíková
Alena Chudíková

BRATISLAVA - Zdravotný stav legendárneho herca Ladislava Chudíka (81) je vážny. "Od začiatku je liečba vzhľadom na jeho vek ťažšia," vraví Alena Chudíková, podľa ktorej jej manželovi určite pomáha aj kondícia, ktorú získal pravidelnými dlhšími prechádzkami.

"Verím, že sa z ochorenia vystrábi. Nepripúšťam si, že by mohlo byť aj horšie. Boli aj vysoké horúčky, momentálne však ustúpili. Verím, že vyzdravie. K tomu treba veľa trpezlivosti a postupné, premyslené kroky dobrých lekárov, ktorí sa o neho starajú," pokračuje pani Chudíková, ktorá Novému Času poskytla exkluzívny rozhovor.

Len pred pár dňami na verejnosť preniklo, že Ladislav Chudík prekonal mizerére, čiže nepriechodnosť čriev. Je to pravda?

- Mizerére mal, ale dávno, ešte ako mladík. Na jeho zdraví mu nepridali viaceré závažnejšie ochorenia. Veď terajšia operácia, ktorá súvisí so zápalom v jeho brušnej dutine, bola už jeho dvanástou. Verím, že ľudia pochopia, že nechcem podrobne informovať o jeho diagnóze. Dodám len to, že pri tomto vážnom ochorení sa nesmie jesť. Jedlo mu nahrádzajú infúziami a umelou výživou.

Chodíte za manželom do nemocnice každý deň. Ako prebiehajú návštevy?

- Snažím sa ho povzbudzovať, pretože pozitívny stav mysle je jedným z krokov k vyzdraveniu. Manželovi každý deň nosím denníky, masírujem ho a cvičím s ním, aby mu neochablo svalstvo. Samozrejme, lekári mu už dávnejšie naordinovali rehabilitačné cvičenia, aby nemal preležaniny a veľmi nestrácal pohyblivosť. On by rád išiel z nemocnice preč. Chcel by si užívať divadelné prázdniny, leto a byť na chate v Senci.

Celý mesiac sa na verejnosť nedostala informácia, že obľúbený herec je vo vážnom stave v nemocnici. Prečo ste jeho ochorenie tajili?

- Snažili sme sa, aby mal v nemocnici pokoj a nestresoval sa príliš veľkým záujmom médií. Teraz mi zvoní telefón častejšie, ale mnohí jeho kolegovia a priatelia, ktorí o jeho hospitalizácii vedeli, sa zaujímali o jeho zdravotný stav a želali mu od počiatku skoré uzdravenie.

V kultovom seriáli Nemocnica na okraji mesta stvárnil Ladislav Chudík nezabudnuteľného doktora Sovu. Nespomína na neho teraz, keď sám potrebuje lekárov?

- Zrejme on nie. Ale zdá sa mi, že lekári a sestričky ho "berú" ako kolegu, ktorý sa stal pacientom.

Žijete s manželom 23 rokov. Ktoré spomienky sa vám vybavujú na tie roky?

- V tejto chvíli mi nenapadajú žiadne konkrétne. Myslím len na to, aby vyzdravel.

Zoznámili ste sa počas vášho vysokoškolského štúdia v Prahe...

- Vtedy som netušila, že sa vezmeme a prežijeme dlhé roky v bratislavskej Petržalke. V paneláku neďaleko Malého Draždiaka, vedľa ktorého chcú z krásnej lúky urobiť parkovisko pre vyše 150 áut. Na petičnej listine proti výstavbe parkoviska je vyše 1 800 podpisov Petržalčanov vrátane celej našej rodiny. Chceme, aby sa na tejto lúke naďalej ľudia mohli prechádzať, športovať a deti hrať. Žiaľ, keď už petržalskí poslanci napriek nášmu želaniu tesnou väčšinou odsúhlasili parkovisko, veľmi si prajeme, aby sa postavilo na inom mieste. Vieme, kde by mohlo byť, pričom by jeho výstavba nezabrala taký kus pestovanej trávnatej plochy.

Ladislav Chudík pochádza z Hronca pri Banskej Bystrici. Ako si zvykol v Petržalke?

- Okolo nášho paneláka je viac zelene a zvykol si na Petržalku pre možnosť prechádzať sa po okolitých lužných lesíkoch. Nie sú to síce hory stredného Slovenska, ale práve zeleň mu z Petržalky urobila domov. Každý ďalší betón na nesprávnom mieste by aj pre neho bol ranou do srdca.

Chce maestro ešte hrať?

- Zatiaľ sme sa o tomto nerozprávali. Ale verím, že do divadla sa chce vrátiť, aby si opäť zahral svoju obľúbenú postavu čašníka v stále vypredanom divadelnom predstavení Tančiareň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu