Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Martinskému divadlu bude šéfovať herec František Výrostko

František Výrostko
František Výrostko

ŽILINA – Novým riaditeľom Slovenského komorného divadla (SKD) v Martine bude od 1. januára 2008 František Výrostko, ktorý doteraz pôsobil v divadle ako herec. Na základe výberového konania rozhodli o tom na dnešnom zasadnutí poslanci zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK).

Prioritou nového riaditeľa SKD je dokončenie rekonštrukcie Národného domu v Martine. „Pretože to ovplyvňuje celý dramaturgický plán, počet zamestnancov, celkovú skladbu našich predstavení či zájazdov. Aj možnosti využitia štúdia SKD na iné účely, pretože si budeme musieť pomáhať prenájmom priestorov, aby sme financie získali nielen od zriaďovateľa a nečakali, že nám takýmto spôsobom zaplní rozpočet," skonštatoval Výrostko.

Po nástupe do funkcie chce Výrostko v prvom rade dobudovať a stabilizovať umelecký súbor, pretože mladí herci sú podľa jeho názoru v Martine len jednou nohou a kufre nemajú celkom vybalené. Zdôraznil, že veľmi dôležité je aj isté docenenie zamestnancov mimo umeleckej sféry. „Odmena im dobre padne, ale isté morálne ohodnotenie tam chýba. Potom chýba aj vzťah k divadlu a vznikajú isté problémy pri prevádzke a divadelných predstaveniach," pokračoval Výrostko.

Veľmi dôležité je podľa nového riaditeľa tiež vychádzať z tradície martinského divadla a zachovať istú kontinuitu. „Boli tu pokusy mladej generácie urobiť hrubú čiaru za všetkým, čo martinské divadlo urobilo a začať písať novú históriu. Po trištvrte roku všetko padlo a tí ľudia odišli preč. Takže kontinuita vynikajúcich výsledkov martinského divadla, ktoré z histórie, ale aj zo súčasnosti poznáme, musí bezpodmienečne pokračovať. A na toto chcem určite nadviazať," dodal Výrostko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu