Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pavol Barabáš výnimočne režíroval časť o Juzekovi Psotkovi

Pavol Barabáš Zobraziť galériu (3)
Pavol Barabáš

BRATISLAVA - Pavol Barabáš výnimočne režíroval pre dokumentárny cyklus Radosť zo života portrét o jednom z najvýraznejších osobností slovenského horolezectva Jozefovi Psotkovi, prezývanom Juzek alebo robotník hôr. Do svojho filmu oslovil slovenské horolezecké elity, ktoré prežili so Psotkom vzácne životné chvíle.

Juzekove meno vzbudzovalo rešpekt doma i v zahraničí. Ľudsky aj profesionálne. Jeho kolega Ivan Fiala o ňom prezradil: „Bol vždy dušou tímu, nemenovanou, nepísanou. Čo povedal v horách, to bolo písmo sväté. A čím sme boli vyššie tým bol dokonalejší.“

Juzek Psotka patril do starej školy horolezcov, ktorá nehľadala v horách naplnenie ambícií, ale mystické spojenie s prírodou. Ako veľmi silná osobnosť dokázal vniesť do kolektívu dobrého ducha. Priekopník československého expedičného horolezectva Ivan Gálfy obdivoval „Joža na Makalu, lebo najdlhšie vydržal pri zomierajúcom Kounickom. Dostať ho z výšky takmer 8 tisíc metrov, 2.5 kilometra dlhou skalnou stenou, to bolo nad ľudské sily a Jožo v tej výške vydržal desať dní...“

Na Juzekov pozoruhodný život, ktorý bol veľkým príbehom dosahovania najvyšších vrcholov sveta, si zaspomínajú jeho sestra Eva Mátheová a horolezci Ivan Fiala, Ivan Gálfy, Zoltán Demián, Ján Ďurana a ďalší.

Dokumentárny cyklus Radosť zo života vysiela Slovenská televízia s týždennou periodicitou každý štvrtok. Časť o Jozefovi Juzekovi Psotkovi bude 10. apríla o 21:45.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu