Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zomrel posledný pôvodný animátor Walta Disneyho

WASHINGTON - Posledný člen pôvodného animátorského tímu spoločnosti Walt Disney, známeho ako Deväť starých mužov, zomrel vo veku 95 rokov. V utorok o tom informoval hovorca Walt Disney. Ollie Johnston zomrel prirodzenou smrťou v meste Sequim vo Washingtone.

Pre spoločnosť pracoval 43 rokov, kreslil animované postavičky Mickey Mousa a podieľal sa aj na tvorbe kultových rozprávok Snehulienka a sedem trpaslíkov (1937), Pinocchio (1940), Peter Pan (1953) a Kniha džungle (1967). Animátor Ollie Johnston sa narodil v Palo Alto v Kalifornii v roku 1912. Už v detstve preukazoval umelecké sklony a neskôr začal navštevovať umelecký inštitút Chouinart Art Institute v Los Angeles.

Počas posledného roku na univerzite v roku 1935 spoločnosť Walt Disney kontaktovala Johnstona, aby podporil jej umelecké rady. Po práci na animovanom filme Song of the South (1946) sa Johnston stal hlavným animátorom a v tejto funkcii zostal aj pri ďalších filmoch. V roku 2005 sa stal prvým animátorom oceneným Národnou medailou umenia. Profil Johnstona a jeho celoživotného priateľa, animátora Franka Thomasa spracoval dokument Frank and Ollie z roku 1995.

Vedúci kreatívneho tímu spoločnosti Disney John Lasseter, ktorý je priekopníkom v počítačom animovaných filmoch, považuje Johnstona za svojho učiteľa. "Naučil ma vždy zaujímať sa o to, čo si postava myslí a ďalej sa ubezpečiť, že každá postava vytvorená v štúdiách Pixar a Disney má prúd myšlienok a emócie, ktoré ju robia živou," uviedol Lasseter vo vyhlásení.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu