Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Veľké mená a obrovské financie, to je Alexander Veľký

Colin Farrel ako Alexander Veľký v najnovšom filme Olivera Stoneho. Zobraziť galériu (7)
Colin Farrel ako Alexander Veľký v najnovšom filme Olivera Stoneho.

Megalomanský filmový projekt Alexander Veľký sa nakrúcal pol roka na štyroch kontinentoch. Azda to v kine oceníte...

Slovenská premiéra:
13. januára 2005

Žáner:
dobrodružný historický film

Rozpočet na výrobu:
155 miliónov dolárov (4,4 miliardy korún)

Tržby za prvý mesiac:
33,8 milióna dolárov (959 miliónov korún)

Koho uvidíte:
Colina Farrella (Telefónna búdka), Angelinu Jolie (Lara Croft: Tomb Raider), Vala Kilmera (Navždy Batman), Anthonyho Hopkinsa (Mlčanie jahniat)

O čo ide:
Film rozpráva o živote jednej z najvýraznejších historických postáv - o neúprosnom dobyvateľovi a stvoriteľovi najväčšieho impéria všetkých čias Alexandrovi Veľkom (Colin Farrell). Ukazuje celý jeho život od dospievania, ktoré bolo naplnené snami o sláve a dobrodružstve, až po jeho osamelú a mystickú smrť. Od búrlivého vzťahu k rodičom, ktorí presadzovali svojho syna, aby sa stal následníkom trónu za každú cenu, až do chvíle, keď vyburcoval svojich spoločníkov a viedol obrovskú armádu na okraj vtedy známeho sveta.

Zo zákulisia:
"Jednou z najvzrušujúcejších vecí v živote pre mňa je nájsť spôsob, ako vyrozprávať príbeh, ktorý doteraz vyrozprávaný nebol, alebo zdanlivo vyrozprávať nejde, a tento film bol najväčšou výzvou môjho života," hovorí režisér Oliver Stone, ktorý sa preslávil filmami ako Čata, Takí normálni zabijaci či The Doors.

Stone so svojím štábom prešiel pri nakrúcaní veľký kus sveta - pracovali v Maroku, Thajsku, Indii a na Malte. "Toto bola asi najťažšia príprava na nakrúcanie, akú som zažil. Pracovali sme naraz na štyroch svetadieloch. Bolo to náročné, telefonáty prebiehali neustále - i v nočných hodinách," hovorí režisér, ktorý do hlavnej úlohy Alexandra obsadil írskeho herca Colina Farrella.

"Nebol som si hneď istý, či to má byť on. Väčšina zdrojov tvrdí, že Alexander mal farbu vlasov skôr do hnedočervena, bielu pokožku, teda akoby keltské črty, ale Colin je veľmi čierny Ír. Keď sme ho predsa len pozvali na kamerové skúšky, prekvapil ma, že prišiel so svetlými vlasmi, ale hlavne jeho prejav pred kamerou bol úžasný. Má dušu rebelanta a sebavedomie vodcu."

Herci vo filme o dobývaní sveta museli podstúpiť náročný tréning. Kapitán Dale Dye, asi najlepší filmový vojenský expert, niekoľko mesiacov cvičil Colina Farrella a ostatných hercov v zaobchádzaní so starodávnymi mečmi a štítmi, streľbe z luku a praku, jazde na koni a tvorení bojových formácií.

Spolu s hlavnými hercami a cvičenými štatistami sa na nakrúcanie monumentálnej scény bitky pri Gaugamele na rozľahlej pláni pripravovalo aj 1 000 marockých vojakov. O náročnosti nakrúcania tejto bitky hovorí herec Jonathan Meyers: "Hneď v prvý deň nakrúcania sa mi kôň splašil a spadol som na nos. Na púšti môžete na koni krásne cválať, ale keď tam pridáte kamery, svetlá, zbrane, vozy a kopu ľudí, kôň sa správa ako trojročné dieťa. Tá bojová scéna bola šialená."

Ďalšou náročnou časťou nakrúcania bola práca v Thajsku, kde tvorcovia okrem iného potrebovali aj slony pre lesnú bitku medzi macedónskou a indickou armádou. Oliver Stone vraví: "Slony boli fantastické, zdalo sa, že sa priam zabávajú a ich disciplína bola úžasná. Boli to naozaj zlatíčka, obrovské, ale zlatíčka."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu