Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Centrálna banka intervenovala proti korune

BRATISLAVA - Národná banka Slovenska (NBS) dnes priamo intervenovala na devízovom trhu, aby zastavila výrazné spevňovanie vlastnej meny

. NBS vstúpila na trh po tom, čo sa koruna posilnila k 33,80 SKK/EUR a vytlačila kurz nad psychologickú hranicu 34 korún za euro. Centrálna banka intervenciu potvrdila, jej objem obvykle zverejňuje s časovým odstupom.

"Dôvodom zásahu NBS bolo rýchle posilňovanie výmenného kurzu koruny voči euru," povedala ČTK Jana Kováčová z tlačového oddelenia NBS. Intervencii predchádzalo prudké spevnenie koruny, ktorá si v reakcii na priaznivé čísla ekonomiky a ohlásenú investíciu spoločnosti Samsung od stredajšieho záveru polepšila voči euru zhruba o jedno percento.

Koruna otvárala dnešné obchodovanie nad 34 SKK/EUR a postupne lámala nové historické rekordy. "NBS zrejme čakala na koniec obchodovania, keď na trhu býva už nižšia likvidita," poznamenal díler jednej zo slovenských bánk. Centrálna banka bude zrejme pripravená vstúpiť na trh aj v piatok, doplnil.

NBS naposledy priamo zasiahla proti ďalšiemu spevňovaniu meny koncom vlaňajška, keď sa koruna dostala tesne k 34 SKK/EUR. Svoj zásah neskôr nepriamo potvrdzovala v pravidelných repo tendroch, keď odmietala uložiť časť voľných zdrojov komerčných bánk na svojich účtoch. Banky za takto odložené peniaze dostávajú od NBS úroky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu