Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vysoké účty za domácnosť? Ušetrite na čo najviac!

Ak si osvojíte správne návyky a naučíte sa šetriť, môžete domáci rozpočet vylepšiť o pár tisíciek ročne.
Ak si osvojíte správne návyky a naučíte sa šetriť, môžete domáci rozpočet vylepšiť o pár tisíciek ročne.

Elektrina, plyn či voda - bez nich si naše domácnosti ani nevieme predstaviť. Aj vám však lezú na nervy neustále sa zvyšujúce ceny za ich užívanie? Nastavením správnej teploty v chladničke, pranie len s plnou práčkou a na nižšej teplote alebo kúpou úsporných žiariviek môžete ušetriť ročne až tisíce korún. Takéto úsporné opatrenia si od vás žiadajú len zopár nových návykov.

Svetlo

1. Úsporné za klasické
Čo najskôr vymeňte žiarovky za úsporné žiarivky. Je to totiž najjednoduchší spôsob, ako neprerobiť. Napríklad na čítanie je vhodná 15 W namiesto 100 W. Ušetríte až okolo 80 % energie.
2. Svetlé steny a výber osvetlenia
Aj toto vám pomôže zachrániť pár stoviek. Biela farba odráža až 80 % svetla, tmavšia len 10 %. Výber žiariviek je tiež dôležitý.
3. Vypínajte
Ak skončíte s čítaním, pozeraním katalógov alebo odchádzate z miestnosti, nezabudnite svetlo vypnúť. Zbytočným svietením sa oberáte o peniaze.
Ušetríte: 1 500 Sk ročne

Chladnička a mraznička

1. Veľkosť a priestor
Na využitie chladničky a mrazničky myslite už pri ich kúpe. V chladničke by ste mali používať aspoň 70 % jej objemu (na jednu osobu počítajte približne so 60 l).
2. Vhodné miesto
Na spotrebu energie má vplyv aj to, kde chladnička stojí. Za každý stupeň nad 20 °C ide spotreba elektriny hore o 6 %. Postavte ju preto na najchladnejšie miesto v byte.
3. Správna teplota a dvere
Najúspornejšie je nastaviť chladničku na 5 stupňov. Ak ju totiž máte len na troch, zvýši vám to spotrebu o 15 %. Pravidelne kontrolujte aj priliehavosť dverí.
4. Jedlo a odmrazovanie
Čím dlhšie máte chladničku otvorenú, tým viac energie spáli. Nezabudnite ani na pravidelné odmrazovanie (ak námraza presiahne 3 mm). Keď tak neurobíte, preplatíte ju o 75 %.
Ušetríte: 500 Sk ročne

Práčka

1. Teplota
Znížením teploty počas prania z 90 na 60 °C ušetríte štvrtinu nákladov. Preto perte málo znečistené veci na 30-ke a špinavé na 60-ke. Predpieranie nepoužívajte pravidelne. Spaľuje to energiu a nešetrí ani vodu.
2. Plná práčka a prášok
Per te len s plnou práčkou, alebo prepnite na úsporný režim. Opatrní buďte aj pri výbere prášku. Zvoľte taký, ktorý vám vyperie aj na nižšej teplote. Úspora energie vyrovná jeho vyššiu cenu.
Ušetríte: 500 Sk ročne

Ostatné spotrebiče

1. Žehlička
Nikdy nežehlite príliš vlhkú alebo presušenú bielizeň. Zachránite tak až 40 % energie. Suché oblečenie veľmi neskladajte. Každý prehyb vám zvyšuje účet o 10 %.
2. Počítač
Starých a veľkých monitorov sa zbavte čo najskôr! Spotrebujú vám až o 60 % viac energie ako ploché obrazovky. Ak s ním nepracujete, vypnite ho.
3. Televízor
Je známe, že pri uhlopriečkach nad 80 cm spotreba stúpa. Preto by ste mali dodržiavať to, že televízor vypnete vtedy, keď ho nepozeráte.
4. Preč z domu
Ak idete na dovolenku či predĺžený víkend, vytiahnite všetky spotrebiče zo zásuviek. Totiž aj v tzv. režime stand-by žerú energiu.
Ušetríte:1 000 Sk ročne

Varenie

1. Para a vhodné hrnce
S dobrým tlakovým hrncom môžete ušetriť až 60 % energie. Pri nádobách na varenie je dôležité rovné dno. Ak ho nemáte, preplácate až 30 %.
2. Regulácia teploty a pokrievka
Chcete, aby vám voda zovrela? Nastavte sporák na maximum. Ak v ňom už po zovretí niečo varíte, znížte teplotu. Nádoby používajte aj s pokrievkou! Inak vám to zožerie až o 200 % viac energie.
Ušetríte: 600 Sk ročne

Voda

1. Hygiena
Pri umývaní zubov vodu zastavte. Za minútu môže odtiecť až 5 l. Ak to tak robí štvorčlenná rodina, ročne zaplatí okolo 1 000 Sk navyše. Kvapkajúci kohútik si dajte opraviť čo najskôr, ušetríte asi 500 Sk za rok.
2. Kúpanie a umývanie riadu
Sprchovanie je lacnejšie ako kúpanie (30 l vody). Pri polihovaní vo vani je to až 100 l. Riad by ste mali umývať nie pod tečúcou vodou, ale tak, že si ju napustíte do drezu. Spotrebu tak obmedzíte o 70 %.
Ušetríte: 2 000 Sk ročne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu