Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Výrobcovia mlieka zablokovali mliekareň Rajo

Prvovýrobcovia žiadajú slušné ceny mlieka
Prvovýrobcovia žiadajú slušné ceny mlieka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Približne tisíc prvovýrobcov mlieka z celého Slovenska dnes ťažkou technikou zablokovalo najväčšiu slovenskú mliekareň Rajo. Protestujú tak proti údajne neférovým praktikám spracovateľa a druhým najnižším cenám mlieka v Európskej únii.

Protest zorganizoval Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka (SZPM) spolu so Slovenskou potravinárskou a poľnohospodárskou komorou (SPPK). "Práve táto spoločnosť (Rajo, pozn.) ignoruje cenový vývoj mlieka v Európe a nechce svojim dodávateľom za surovinu zaplatiť viac napriek tomu, že všade okolo je cena vyššia," povedal na tribúne predseda SZPM Alexander Pastorek.

Dodal, že svojím postavením "udáva tón" aj väčšine ostatných spracovateľov, a preto sú nákupné ceny nízke aj v iných regiónoch Slovenska. Za najhoršie považuje praktiky, ktoré mliekareň používa. Podľa neho ceny svojvoľne diktuje, pričom cenu dodávateľovi oznamuje spätne za uplynulý mesiac. Kým v okolitých krajinách cena mlieka podľa údajov SZPM v marci prevyšovala cenu 20 centov (6,03 Sk) za kilogram, na Slovensku bola 18,2 centa (5,48 Sk), v apríli klesla pod 18 centov (5,42 Sk).

Nižšia cena suroviny je už vraj len v Litve. Prvovýrobcovia vyrátali, že na jednej dojnici prerábajú ročne 900 eur (27.113,4 Sk), od ministerstva žiadajú vykryť stratu aspoň z tretiny. Mliekári považujú túto situáciu za kritickú. Dôsledkom môže byť podľa nich v budúcnosti likvidácia chovov a bankrot množstva zo 680 slovenských prvovýrobcov. Na Slovensku sa podľa predsedu SPPK Vladimíra Chovana v roku 2008 spotrebovalo 828 miliónov kilogramov mlieka, prvovýrobcovia vyprodukovali 900 miliónov kilogramov.

Z celkovej slovenskej produkcie predali mliekarne 550 miliónov kilogramov, väčšina z toho sa vyviezla ako takzvané spotové mlieko za minimálne ceny. "Zároveň sa približne 400 miliónov kilogramov mlieka v mliečnych výrobkoch každoročne dovezie," povedal Chovan. Po dnešnom proteste a decembrovom vylievaní mlieka, chcú slovenskí mliekári v protestoch pokračovať aj 22. júna v Luxemburgu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu