Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nezákonné poplatky sú problémom aj základných a stredných škôl

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - Nezákonný výber poplatkov trápi nielen poslucháčov vysokých škôl, ale je problémom aj na základných či stredných školách.

Rodičia detí začiatkom školského roka platia aj niekoľko desiatok eur najčastejšie vo forme takzvaných príspevkov do združenia rodičov, hoci ich úhrada nie je povinná. Dôvodom sú podľa školského inšpektora Ľuboša Tužinského obavy z možných následkov pre dieťa. Oslovené školy vynútený výber peňazí od rodičov popreli, všetko je vraj na rozhodnutí rodičovskej rady.

Štátna školská inšpekcia dostane každoročne od rodičov asi desiatku sťažností na výber peňazí zo strany základných a stredných škôl. Tužinský však upozornil, že ide iba o špičku ľadovca. "Telefonických informácií a informácií z iných zdrojov o násilnom vyberaní peňazí je podstatne viac," povedal. Väčšina rodičov však údajne zaplatí zo strachu z možných dôsledkov pre dieťa.

Najčastejším je podľa školského inšpektora výber príspevku do združenia rodičov bez ohľadu na to, či sa rodič stal jeho členom. "Združenie rodičov sa môže dohodnúť na výške poplatku, uznesenie však nie je záväzné pre tých, ktorí do združenia nevstúpili," poznamenal. Zároveň upozornil, že peniaze by nemali od detí vyberať učitelia, keďže na to nemajú oprávnenie. "Vybrané príspevky pritom nemožno použiť tak, aby boli niektorí žiaci diskriminovaní," dodal. Príspevky do združenia rodičov sa podľa portálu modernaskola.sk pohybujú od päť eur (151 Sk) do 66 eur (1988 Sk); na špecializovaných stredných školách môžu byť vyššie.

Ďalším spôsobom sporného výberu financií od rodičov je podľa Tužinského ich vymáhanie na základe darovacích zmlúv s vopred určenou sumou. "Rodičia z obavy o svoje dieťa zaplatia, peniaze zvyčajne vyberá ekonómka školy," priblížil. Platí pritom, že ak napríklad cirkevná škola deklaruje bezplatné vzdelávanie, nemôže dodatočne spoplatniť štúdium formou vynúteného daru. Súkromné školy by zas nemali vymáhať peniaze nad rámec zmluvy uzavretej s rodičmi.

Nezriedka sa podľa Tužinského spoplatňuje aj externé štúdium na stredných školách; študenti, podobne ako poslucháči vysokých škôl, platia vo forme darovacích zmlúv. Ako príklad uviedol strednú školu z Topoľčian, ktorá žiakov po ich prijatí údajne oboznámila s možnosťou dobrovoľného uzavretia darovacej zmluvy vo výške 132,78 eur (4000 Sk). Školská inšpekcia však zistila, že škola podpísala zmluvy so žiakmi až po uhradení príspevku. "Nútenie k daru, jednotne určená suma a podmienenie podpísania zmluvy uhradením daru je jasný dôkaz vydierania žiakov," dodal Tužinský.

Školy, nátlak pri výbere finančných príspevkov odmietli. "O výške aj použití príspevkov do združenia rodičov rozhoduje rodičovská rada pred prvým združením," oponovala štatutárna zástupkyňa riaditeľky nitrianskeho gymnázia Zuzana Hurtová. Tvrdila, že evidencia i výber peňazí je v réžii rodičovskej rady. Podobne reagovali aj zástupkyňa riaditeľky bratislavskej základnej školy Jelenia Daša Šurdová - Gajdošíková či zástupkyňa riaditeľky strednej odbornej školy podnikania v Žiline Zdenka Albrechtová. Albrechtová však pripustila, že v prípade potreby vyberajú peniaze od detí aj triedni učitelia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu