Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vláda posiela do ohrozených oblastí armádu

Záplavy v Nižnom Žipove
Záplavy v Nižnom Žipove

BRATISLAVA – Vláda posiela do oblastí najviac zasiahnutých povodňami armádu. Minister obrany už uviedol do pohotovosti vojenské útvary na východnom Slovensku, ktoré by sa mali koncentrovať do najviac ohrozených oblastí, aby zabránili preliatiu riek.

Sto vojakov je už vyčlenených v Trebišove. Oblasť Kysúc zabezpečia vojakmi brigády z Topoľčian, z vojenského útvaru v Hlohovci, ženistami zo Serede a vojakmi z Martina. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Baška po krízovej porade na Úrade vlády. "V súčasnosti vieme poskytnúť od 1 000 do 1 300 profesionálnych vojakov plus ťažkú techniku," povedal. Ako dodal, ak by sa situácia zhoršovala, môžu poskytnúť viac ako 3 700 vojakov.

Počas krízovej porady identifikovali juh východného Slovenska a Kysuce s Oravou na severe Slovenska ako dve povodňami najohrozenejšie lokality. "Cieľom bolo určiť aj istú prognózu na najbližšie dni, ktorá predovšetkým v týchto dvoch lokalitách nie je práve najpriaznivejšia. Aj preto sme prijali rozhodnutia o určitej koncentrácii techniky a ľudí, ktorí budú k dispozícii okamžite v týchto dvoch lokalitách," uviedol premiér Robert Fico po rokovaní.

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka je najhoršia situácia v povodí Bodrogu, Latorice, Laborca. "Ukazuje sa, že čochvíľa k nám príde vlna z Ukrajiny, čo sa týka rieky Uh, a v tejto chvíli veľmi rýchlo stúpa rieka Ondava," konštatoval.

Výdatné zrážky podľa predpovedí čakajú aj povodia riek Kysuca a Orava i horného toku Váhu. Z tohto dôvodu sa rozhodli zapojiť záchrannú brigádu hasičského zboru z Humenného, ktorá už v ostatných dňoch aktívne pôsobila v Košickom a Prešovskom kraji.

 

Postihli záplavy alebo víchrice vaše mesto alebo obec? Boli ste pri tom a podarilo sa vám ich zachytiť unikátne okamihy? Pošlite nám FOTO alebo VIDEO s krátkym popisom udalosti na e-mailovú adresu tipy@topky.sk alebo na SMS a MMS číslo 0910 177 023.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu