Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rusko začalo sťahovať vojakov z Gruzínska

BRATISLAVA - Rusko v utorok začalo sťahovať svojich vojakov z gruzínskej dediny neďaleko hranice so separatistickou oblasťou Abcházsko, čo Tbilisi považuje za "prvý signál" sľubovaného odsunu ruských jednotiek z vnútrozemia juhokaukazskej krajiny.

Ako uviedol hovorca gruzínskeho ministerstva vnútra Šota Utiašvili, ruská armáda opustila dedinu Ganmuchuri v okrese Zugdidi. Podľa hovorcu je to prvý odsun z takzvanej nárazníkovej zóny pri abcházskej hranici na základe dohody z pondelka, keď ruský prezident Dmitrij Medvedev oznámil nový harmonogram odsunu z Gruzínska. Moskva tiež súhlasila s rozmiestnením 200-člennej pozorovateľskej misie EÚ v Gruzínsku.

Po stiahnutí z gruzínskeho vnútrozemia Rusko ponechá svojich vojakov v Abcházsku i v druhej separatistickej oblasti Južné Osetsko, kde bude pôsobiť celkom 7600 vojakov. Podľa vyhlásenia ruského ministra obrany Anatolija Sedjukova, ktorého citovali ruské tlačové agentúry, sa Moskva s predstaviteľmi regiónov dohodla na počte približne 3800 vojakov v každom z nich. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok vyhlásil pred novinármi, že ruskí vojaci zostanú v Abcházsku a Južnom Osetsku pravdepodobne "dlhý čas". "Prinajmenšom v dohľadnej dobe je to úplne nevyhnutné, aby neumožnili opakovanie ozbrojených činov," uviedol.

Lavrov sa zároveň vyslovil za to, aby mali Abcházsko a Južné Osetsko na budúci mesiac "plnohodnotné" miesta na rokovaniach o Gruzínsku v Ženeve. Počas pondelkových rokovaní v Moskve "sme jasne uviedli, že Južné Osetsko a Abcházsko by mali dostať plnohodnotné miesta pri rokovacom stole", dodal na margo pondelkového stretnutia Medvedeva s delegáciou Európskej únie - francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym, predsedom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom a vysokým predstaviteľom EÚ pre spoločnú zahraničnú politiku Javierom Solanom. Medzinárodné rokovania o konflikte v Gruzínsku a o separatistických provinciách sa začnú 15. októbra v Ženeve.

Ešte predtým majú ruských vojakov na gruzínskom území pri hraniciach separatistických provincií nahradiť pozorovatelia EÚ. Summit o kríze v Gruzínsku sa budúci mesiac uskutoční aj v priamo v Tbilisi. Gruzínsky prezident Michail Saakašvili o tom informoval po utorňajších rokovaniach so Sarkozym, ktorý pricestoval z Moskvy. Rusko si vyslúžilo medzinárodnú kritiku svojím nedávnym rozhodnutím uznať nezávislosť Abcházska a Severného Osetska. Medvedev na pondelňajších rokovaniach s predstaviteľmi EÚ zdôraznil, že Moskva toto rozhodnutie nezmení. Lavrov navyše v utorok oznámil, že Rusko začalo s odštiepeneckými regiónmi nadväzovať diplomatické vzťahy.

Juhoosetský generálny prokurátor Tajmuraz Chugajev v utorok uviedol, že počas útoku gruzínskej armády prišlo minulý mesiac o život vyše 500 ľudí. "Tento počet potvrdzujeme na základe vyšetrovania a údajov z cintorínov," citovala jeho slová ruská tlačová agentúra Iterfax. Rusko vyslalo svoje vojská do Gruzínska v noci zo 7. na 8. augusta, po tom, ako sa Tbilisi pokúsilo násilím prevziať kontrolu nad Južným Osetskom.

Moskva vojenské operácie zastavila po piatich dňoch, odmietla však úplne stiahnuť svoje jednotky z gruzínskeho vnútrozemia. Argumentuje tým, že ide o mierové sily, ktorých prítomnosť umožňuje jeden z článkov dohody o prímerí sprostredkovanej Francúzskom. Gruzínsko ruskú prítomnosť považuje za okupáciu, v čom ho podporujú západné mocnosti. Barroso vyjadril v utorok Gruzínsku v mene EÚ solidaritu a zároveň uviedol, že Tbilisi sa môže po minulomesačnom konflikte s Ruskom spoľahnúť na podporu 27-členného bloku.

"Gruzínsko môže v týchto ťažkých hodinách počítať so solidaritou a podporou Európskej únie. EÚ je pripravená s Gruzínskom prehĺbiť svoje politické aj ekonomické vzťahy," povedal Barroso na tlačovej konferencii v Tbilisi, na ktorej sa zúčastnil ako člen európskej delegácie na čele so Sarkozym.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu