Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

SMS-ky vraj pomáhajú prestať fajčiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK - SMS správy posielané fajčiarom im pomáhajú s týmto zlozvykom prestať, aj keď u veľkej časti z nich len dočasne. Potvrdzujú to výsledky prieskumov, ktoré sa uskutočnili na Novom Zélande, v Británii a v Nórsku.

Testov so zúčastnilo 2600 fajčiarov. Dostávali textové správy, ktoré im radili, ako s fajčením skoncovať a povzbudzovali ich pri odvykaní. Keď napríklad dostali nezvládnuteľnú chuť na cigaretu, vyslali fajčiari správu "potrebujem" a dostali obratom odpoveď, čo robiť. Účastníci časti výskumných programov dostávali len textové správy. T

áto služba zdvojnásobila nádej, že na šesť týždňov prestanú fajčiť. V Nórsku fajčiari dostávali sms, e-maily a mohli navštevovať internetové stránky venujúce sa odvykaniu od fajčenia. Výsledky ukázali, že dvojnásobne vzrástla pravdepodobnosť, že budú abstinovať až rok. Väčšina fajčiarov z výskumu sa ale svojho zlozvyku nezbavila definitívne.

Na Novom Zélande milovníci cigariet dostávali dve až tri SMS denne krátko pred "dňom D", od ktorého mali začať abstinovať. Potom ešte ďalší mesiac. Hodnotenie tohto programu ukázalo, že za prvý mesiac po "dni D" si nezapálila tretina fajčiarov. Avšak po 22 týždňoch sa bez cigariet obišlo už len 16 percent účastníkov výskumu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu