Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Redingová chce znížiť poplatky mobilných operátorov

Viviane Redingová
Viviane Redingová

BRUSEL - Poplatky mobilných operátorov za prepojenie hovoru iného operátora v Európskej únii (EÚ) majú klesnúť o 70 percent.

Vyplýva to z nových pokynov Európskej komisie zverejnených vo štvrtok, ktoré budú oficiálne prijaté na jeseň tohto roka. Eurokomisárka pre telekomunikačný trh Viviane Redingová tak chce podstatne znížiť tzv. terminačné poplatky, ktoré si mobilní operátori navzájom účtujú za vybavenie hovorov.

Nové pokyny Európskej komisie majú odstrániť veľké rozdiely v terminačných poplatkoch v členských štátoch EÚ ako aj vzájomné subvencie medzi niektorými prevádzkovateľmi pevných liniek a mobilnej komunikácie. Podľa Redingovej totiž spotrebitelia platia za medzery v národných regulačných politikách.

Ako dodala eurokomisárka pre hospodársku súťaž Neelie Kreosová, nové pokyny by mali eliminovať porušovanie pravidiel voľnej hospodárskej súťaže medzi prevádzkovateľmi pevných liniek a mobilnými operátormi. Podľa nej budú z nových pokynov profitovať spotrebitelia, ktorí v konečnom dôsledku zaplatia za využívanie telekomunikačných služieb menej.

Pokyny síce nestanovujú žiadne číselné stropy pre terminačné poplatky, avšak určujú, ktoré poplatky môžu a ktoré nemôžu byť zaúčtované. Nová metodológia bude implementovaná postupne do roku 2011. Ak sa budú nové pravidlá dodržiavať, poklesnú terminačné poplatky na približne 1,5 až 2,5 eurocentu za minútu, očakáva Európska komisia.

V súčasnosti sa pritom terminačné poplatky v EÚ v závislosti od štátu pohybujú okolo 0,5 eurocentu u pevných liniek a približne deväť eurocentov u mobilných operátorov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu