Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Kaštieľ rozkradli zlodeji

Kaštieľ so záhradou v Turčianskej Štiavničke turistov odrádza. Zobraziť galériu (2)
Kaštieľ so záhradou v Turčianskej Štiavničke turistov odrádza.

TURČIANSKA ŠTIAVNIČKA - Z pamiatky je ruina. Opustený a schátraný kaštieľ v Turčianskej Štiavničke (okres Martin) nemá jeho majiteľ záujem. Zámocký park s kedysi krásnou záhradou a dnes zdevastovaným kaštieľom nielenže neláka turistov, ale návštevníkov môže priamo ohrozovať. Je len otázkou času, kedy dôjde k tragédii.

Kaštieľ postavili koncom 18. storočia. V súčasnosti sa v parku, ktorý je pri zámku, nachádza asi 3-tisíc stromov a päť umelo vybudovaných rybníkov. Prostredie je veľmi lákavé najmä pre turistov. Tí sa však po tom, keď zbadajú spustnutý kaštieľ a neporiadok v záhrade neraz otočia a odídu. „Záhrada vyzerá zanedbaná, plná odpadkov a tráva je vysoká. Kompetentní by sa mali pokúsiť o záchranu tejto kultúrnej pamiatky,“ vraví nespokojný turista.

Starosta obce Peter Očka tvrdí, že kaštieľ nikdy nepatril obci. „Striedali si ho rôzni majitelia, ktorí z neho chceli spraviť hotel alebo relaxačné centrum. Zostalo však len pri sľuboch,“ povedal starosta Očka. Podľa neho kaštieľ je zdevastovaný aj vinou zlodejov, ktorí rozkradli medený plech zo strechy. „Na polícii je hlásených 18 krádeží. Je to hrozné, bojíme sa, aby sa tam nestal úraz,“ dodal.

Starosta sa obrátil aj na Pamiatkový úrad a verí, že ten problém pomôže vyriešiť. „Vlastníkovi kaštieľa sme nariadili, aby prekryl strechy, a aby ho zabezpečil proti vniknutiu a rozkrádaniu krovných konštrukcií,“ uviedol vedúci Pamiatkového úradu v Martine Karol Ďurian. Podľa našich informácií oznámenie o opatreniach poslal úrad vlastníkovi písomne, pretože ten sa práve nachádzal vo vyšetrovacej väzbe.

Kaštieľ rozkradli zlodeji
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu