Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Miško a Marek - siamske dvojčatá z Košíc

18 hodín po narodení
18 hodín po narodení

BRATISLAVA - Marek a Miško. Ich mama sa na svojich maličkých novorodencov neskutočne tešila! Mária (24) pritom od druhého mesiaca tehotenstva vedela, že pod srdcom nosí siamské dvojčatá. Ich utorňajší príchod na svet bol malým zázrakom! Osud dvoch malých chlapčekov sledoval Nový Čas už v maminom brušku. Včera nám žena, ktorá ich priviedla na svet, dovolila dokonca uvidieť ich skôr, ako ich mohla objať ona sama.

NOVÝ ČAS POMÁHA


Prišli na svet v utorok úderom 21.39 hod. v Bratislave. Ich osud nás dojímal niekoľko týždňov predtým, a tak sa Nový Čas rozhodol pomôcť. V rámci akcie Srdce pre deti sme chlapčekom na ich ďalšiu liečbu venovali sumu 100-tisíc korún. Osud bábätiek budeme naďalej sledovať spolu s lekármi.


Životný krok za pár dní


KOŠICE - Zažila veľkú lásku, krásnu svadbu a tehotenstvo s milovaným manželom. Všetko, čo si praje nejedna mladá žena. Košičanka Majka (24) však toho skúsila oveľa viac. Niekoľko mesiacov žila s pocitom, že na svet privedie siamské dvojčatá. V istej chvíli navyše stále pred rozhodnutím, či si detičky nechať, alebo nie. Povedala áno a na malých synov sa od tej chvíle už len tešila.

Keď ultrazvuk Márii ukázal, že bude mať dvojičky, boli aj s manželom ešte šťastnejší. „Na bábätko sme sa veľmi tešili. Ultrazvuk s dvojičkami nás prekvapil. V druhom mesiaci ma však lekári upozornili, že detičky sú zrastené. Bol to pre mňa veľký šok. V priebehu niekoľkých dní som sa mala rozhodnúť, či svoje tehotenstvo ukončím, alebo v ňom budem pokračovať. Bolo to jedno z najťažších rozhodnutí môjho života,“ tvrdí Majka.

Na jednej strane stáli odporúčania lekárov i fakt, že oddelenie detí nemusí dopadnúť najlepšie. Na druhej strane tu však bola Majkina láska a túžba priviesť detičky na svet. „Nakoniec ma v mojom rozhodnutí pokračovať v tehotenstve utvrdil ďalší ultrazvuk i lekár, ktorý mi povedal, že detičky sú zrastené bruškom a nie hlavičkou či inou časťou tela,“ konštatuje Majka. Optimizmus budúcu mamičku neopúšťal ani počas tehotenstva, keď sme sa s ňou niekoľkokrát stretli. S manželom pre synov vyberali mená a tešili sa na ich príchod. „Viem, že detičky podstúpia operáciu. Chceme im dať s manželom všetko. Sme obyčajní ľudia, ktorí chcú žiť obyčajným životom,“ vysvetľuje žena, ktorá chce synom obetovať všetko, len aby boli zdraví. „Ich zdravie a šťastie je pre nás všetkým,“ dodáva na záver.

Dve srdiečka, spoločná pečeň


Osud dvoch malých chlapčekov sleduje odvčera celé Slovensko. Bračekovia Michal a Marek sú zrastení dolnou časťou hrudníka a v oblasti brucha. Majú celkom dobre vyvinuté pľúca, dobrý krvný obeh, spoločnú pečeň, dve srdcia a vylučovací trakt. Podľa lekárov majú novorodenci s váhou 5 700 gramov dobrú šancu na prežitie. „Nevyžadujú si nijakú urgentnú starostlivosť,“ povedal chirurg Jaroslav Siman, ktorý pred 7 rokmi oddelil Andrejku a Luciu.

Chlapci sú v súčasnosti na jednotke intenzívnej starostlivosti. Na svet prišli v 36. týždni tehotenstva cisárskym rezom. Lekári s pôrodom čakali, aby dvojičky boli čo najzrelšie. Zatiaľ nie je známe, kedy ich budú operovať. Môže ísť o roky... Podľa odborníkov detičky musia na operáciu podrásť. „V prípade Andrejky a Lucky spred rokov to bolo iné. Dievčatká nemali vyvinutý tráviaci trakt, preto sme to museli riešiť urgentne. V tomto prípade sa nemusíme ponáhľať, môžeme čakať relatívne dlho,“ vysvetlil Siman. Ako jeden z problémov uviedol Siman ten, že dvojičky majú málo kože na miestach, kde sú zrastené. Tiež si myslí, že na Slovensku máme výborných chirurgov, a tak nie je jasné, že ich bude operovať, vzhľadom na svoj vek a nejasný termín operácie, práve on.

Na Slovensku je to štvrtý prípad narodenia siamských dvojčiat od 70. rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu