Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mikloška pred šesťdesiatkou pomaly prestáva baviť politika

Podľa Mikloška by malo KDH ostať verné svojej zásadovosti
Podľa Mikloška by malo KDH ostať verné svojej zásadovosti

BRATISLAVA - Dlhoročný poslanec Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) a bývalý disident František Mikloško si myslí, že sa v slovenskej politike definitívne končí obdobie boja o ideály z protikomunistického prevratu v novembri 1989.

Veterán slovenského parlamentu v rozhovore pre ČTK povedal, že by radšej zostal idealistom. Pripustil tak, že s blížiacou sa šesťdesiatkou možno dospel na ďalšie životné rázcestie a s politikou sa časom rozlúči.

"Dnes prežívam istú vnútornú dilemu, ako ďalej v politike, pretože dnes končí éra novembra 1989. Politika sa stáva úplne pragmatickou záležitosťou a ja cítim, že táto politika už ma prestáva trošku oslovovať," povedal Mikloško. "Pragmatickú politiku si vyžaduje život, lebo dneska takmer jedinou snahou ľudí je, aby sa im zlepšili životné podmienky," dodal.

Napriek vzostupu politických "pragmatikov", medzi ktorých počíta ľavicového premiéra Roberta Fica aj jeho pravicového predchodcu Mikuláša Dzurindu, by podľa Mikloška malo KDH ostať verné svojej zásadovosti. "Inak hrozí splynutie s Dzurindovou SDKÚ-DS," varoval poslanec, ktorý sa po vlaňajšom odchode z predsedníctva KDH postavil na stranu "idealistov" exministra vnútra Vladimíra Palka. Ten bude na júnovom sneme kresťanských demokratov súperiť o predsednícku stoličku so súčasným šéfom KDH Pavlom Hrušovským.

Bez ohľadu na to, ako voľba predsedu KDH dopadne, bývalý predseda Slovenskej národnej rady z počiatku 90. rokov sa zatiaľ nechystá odísť z parlamentu. Teší sa, že v Národnej rade oslávi 20. výročie sviečkovej manifestácie a pádu komunistickej totality. V budúcnosti by sa však možno radšej ako politikou zaoberal napríklad zostavovaním zborníka, ktorý by zmapoval kultúrne dejiny Slovenska.

Na Slovensku totiž podľa Mikloška stále pretrváva národovecký pohľad na históriu, ktorý bol inak charakteristický skôr pre 19. storočie. "Česi chápu Kafku a Mahlera ako svojich, na Slovensku by to asi ešte nešlo," podotkol. Zdôvodňuje to tým, že krajina po osamostatnení stále hľadá svoju tvár. V spoločnosti sa vraj od roku 1993 stále neustálili návyky správania, slušnosť alebo postoj k štátu, ktoré sú v západných krajinách zabehnuté. Práve aj kvôli tomu Slovensko podľa neho zažíva jednu z najväčších emigračných vĺn mladých ľudí, ktorých inak ťahajú do zahraničia najmä vyššie mzdy. "Slovensko vôbec nepozná samo seba," povedal Mikloško.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu