Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V bratislavskom justičáku sedí muž z al-Káidy!

Justičný palác v Bratislave Zobraziť galériu (2)
Justičný palác v Bratislave

BRATISLAVA - Slovensko ukrýva muža vycvičeného priamo v centre al-Káidy! Novému Času sa podarilo zistiť, že Slovensko má v rukách muža, ktorý je na zozname medzinárodne hľadaných teroristov!

Alžírčan Mustafa Labsi (37), ktorý absolvoval teroristický výcvik v Afganistane a má kontakty na medzinárodnú sieť al-Káida, je vo väzbe v bratislavskom justičáku. Muž patrí do severoafrickej odnože al-Káidy, takzvanej skupiny GSPC.

Na Slovensko prišiel nelegálne v apríli 2006. Nový Čas vtedy ako prvý o jeho zadržaní informoval, až po roku sa nám však podarilo odhaliť jeho identitu. Interpol má podľa našich informácií Mustafu Labsiho na zozname hľadaných teroristov. Labsi totiž absolvoval teroristický výcvik v Afganistane , kde nadviazal kontakty na členov al-Káidy a ďalších skupín, ktoré v súčasnosti aktívne pôsobia v Európe a Kanade. Je členom alžírskej teroristickej skupiny islamských radikálov GSPC v Londýne. Na Slovensku sa Mustafa kontaktoval aj s Rabahom Kadrim, ktorého zatkla britská polícia v roku 2002 po tom, ako zo Slovenska priletel do Londýna.

Vo Veľkej Británii Labsiho väznili pre porušenie zákona o terorizme. Za mrežami sedel aj vo Francúzsku, kde bol odsúdený za pripravovaný teroristický útok.

Po prepustení sa snažil dostať na Slovensko. Podľa informácií Nového Času má Labsi na Slovensku manželku a syna, ktorí majú slovenské občianstvo. „Nemyslím na nič, iba na to, že chcem žiť so svojou manželkou a synom v tichom dome ďaleko od všetkých problémov,“ napísal v liste ešte v anglickej väznici Belmarsh. Práve pri pokuse skontaktovať sa s nimi ho vlani v apríli zadržala slovenská polícia. Následne putoval do tábora zadržaných cudzincov v Medveďove. Slovensko ho ako nelegálneho migranta neskôr vrátilo do Rakúska, v apríli tohto roku ho však Rakúšania na základe medzinárodných dohôd transportovali späť na Slovensko.

Alžírsko na Labsiho vydalo medzinárodný zatykač, v súčasnosti sa čaká na oficiálnu žiadosť o jeho vydanie z alžírskej strany. Polícia o pobyte medzinárodne hľadaného teroristu na Slovensku mlčí. „Nevyjadrujeme sa,“ povedal policajný hovorca Mar tin Korch. Skúpa na slovo je aj Slovenská informačná služba. „V súčasnosti sa k tejto veci vyjadrovať nebudeme,“ reagoval hovorca SIS Karol Sorby.

KDE VŠADE VYČÍŇALA GSPC

V bratislavskom justičáku sedí
Zobraziť galériu (2)

Ide o severoafrickú teroristickú skupinu Salafistov - skupiny pre kázanie a boj. Vo februári 2003 uniesli v Alžírsku 32 cestovateľov z Európy, ktorých niekoľko mesiacov zadržiavali. Kanadská vetva skupiny zorganizovala útok na letisko v Los Angeles. GSPC sa podieľala aj na viacerých útokoch vo Francúzsku a pripravovala atentáty vo Veľkej Británii. Jej členovia majú na svedomí ozbrojené lúpeže, zaoberajú sa falšovaním a pozmeňovaním verejných listín a financovaním terorizmu. V januári tohto roku sa skupina premenovala na al-Káida islamský Magreb a na severe Afriky robí nábor dobrovoľníkov pre túto najväčšiu teroristickú sieť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu